Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Geen glyfosaatverbod, wel meer openheid

Het gevraagde verbod op onkruidbestrijder glyfosaat komt er niet. Maar er komt wel meer zicht op de studies die ten grondslag liggen aan de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat is de reactie van de Europese Commissie op het Europees burgerinitiatief dat vroeg om een verbod op glyfosaat, om mens en milieu tegen ‘giftige bestrijdingsmiddelen’ te beschermen. Meer dan 1,3 miljoen mensen uit meer dan 7 lidstaten ondersteunden het initiatief.

Meer openheid over studies

De Europese Commissie komt volgend voorjaar met nieuwe regels die moeten waarborgen dat er meer openheid is over de studies die ten grondslag liggen aan de wetenschappelijke beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen. Bovendien moet de kwaliteit en de onafhankelijkheid van de beoordelingen worden verbeterd, vindt de Europese Commissie. De overheden moeten meer betrokken worden bij de vraag welke studies moeten worden uitgevoerd voor een toelating.

Europees Commissaris Frans Timmermans. - Foto: ANP/AFP
Europees Commissaris Frans Timmermans. - Foto: ANP/AFP

Europees Commissaris Frans Timmermans zei in een persverklaring dat het fantastisch is dat meer dan een miljoen Europese burgers zich druk hebben gemaakt over de toelating van glyfosaat. Hij zegt dat de Europese Commissie heeft geluisterd. “In het voorjaar gaat de Commissie ook voorstellen doen op het gebied van drinkwater.”

De Europese Commissie heeft in samenspraak met de lidstaten eerder deze maand besloten glyfosaat nog voor een periode van vijf jaar toe te staan.

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    Timmerfrans vindt het geweldig dat 1 miljoen burgers (0,33 %) van de EU zich druk maken om glyfosaat en dr europese commissie gaat naar ze luisteren. Wat een gotspe. Luister dan ook eens naar de rest van de bevolking van Europa!!! In Nederland wordt de mening van 15% van de kiezers totaal genegeerd. Is een andere kwestie maar het laat wel zien hoe de politiek van tegenwoordig werkt. Democratie ? ............

  • De politiek van tegenwoordig is een grote poppenkast en timmerfrans heeft de hoofdrol. Wat nog erger is, het heeft ook geen enkele meerwaarde dan poppenkasttheater

Of registreer je om te kunnen reageren.