Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Countus: Franse areaalkrimp biedt peensector kansen

Het krimpende wortelareaal in Frankrijk biedt perspectief voor de Nederlandse peensector. Dat meldt Erik Arts van Countus in een markbericht over winterpeen.

Wat tevens afzetkansen biedt, is het feit dat peen in zowel Frankrijk als Duitsland op het land wordt ‘bewaard’. “Als de boeren niet kunnen rooien, kloppen ze in Nederland aan voor peen”, weet Arts.

“Of we daardoor de komende jaren gemiddeld onze kostprijs goedmaken, is moeilijk in te schatten. Wel hebben we de indruk dat voor kwalitatief goede penen altijd een bestemming is.”

Nederland is ‘gatenvuller’

Het areaal winterpeen is in Nederland zo’n 6.600 hectare groot. De helft van de Nederlandse peenoogst gaat naar België en 25% naar Duitsland, weet Countus.

Nederland is een gatenvuller wat peen betreft, er moet dus vraag ontstaan om te kunnen leveren. “De afgelopen jaren zien we een behoorlijke uitbreiding van het areaal winterpeen in Duitsland”, geeft Arts aan. “In ons buurland ontstaat daardoor minder snel een gat. En als in de andere landen in Oost-Europa gaten ontstaan, dan worden ze in eerste instantie opgevuld met Duitse wortelen.”

Afnemers in Duitsland geven de voorkeur aan Duitse producten, ook als de prijs hoger is. Zo werd de Duitse peen afgelopen jaar rond de 20 cent per kilo verkocht, terwijl de Nederlandse peen voor minder dan 10 cent per kilo verkrijgbaar was.

Beheer
WP Admin