Akkerbouw

Nieuws 4 reactieslaatste update:13 dec 2017

Bodemvruchtbaarheid op zandgrond slinkt

De bodemvruchtbaarheid op zandgrond in Noordoost-Nederland laat een dalende lijn zien. Dat blijkt uit plantsapproeven van akkerbouwadviesbureau Delphy.

Akkerbouwadviseur Harm de Boer van Delphy deelde de ervaringen van plantsaponderzoek tijdens het Boerderij-event Grond om te Boeren op 12 december in Arnhem. Het akkerbouwadviesbureau is vijf jaar geleden gestart met concreet onderzoek naar de ontwikkeling van voedingsstoffen in plantsappen in zetmeelaardappelen.

Lees meer over bodemgezondheid

De uitkomsten laten zien dat de bodemvruchtbaarheid op de zandgronden in het Noordoosten terugloopt. Een aantal voedingselementen laten in dit onderzoek jaar op jaar een lagere waarde zien, zoals fosfaat en magnesium. Vooralsnog heeft dat nog geen tekortsituatie opgeleverd. De vraag hoe ver de bodemvruchtbaarheid kan zakken voordat het opbrengst gaat kosten, is dan ook nog niet beantwoord. Aan de andere kant laat kali een stijgende lijn zien.

Overdaad kali veroorzaakt magnesiumgebrek plant

De Boer waarschuwt akkerbouwers wel voor de tendens die er op dit moment in zit. Op een gegeven moment gaat de opbrengst er wel onder lijden. Daarnaast houdt hij akkerbouwers voor dat overdaad daadwerkelijk schade veroorzaakt. Dat laatste geldt in eerste instantie vooral voor de gift van kali. Als er te veel kali wordt gestrooid, neemt de kans toe dat het gewas een magnesiumgebrek laat zien. Dat gebeurt zelfs op veengronden die van nature veel magnesium bevatten.

Kali en magnesium werken tegengesteld en bovendien kan magnesium zo vast in de organische stof zijn opgeslagen dat het niet beschikbaar is voor de plant. Planten laten vrij snel zien wanneer zij een gebrek aan magnesium hebben.

Plantsapcontrole toont beschikbaarheid voedingsstoffen

Met plantsapcontrole is volgens Delphy heel goed te volgen hoe de beschikbaarheid aan voedingsstoffen is. Al vroeg in het seizoen – als het gewas de rijen sluit tot een paar weken er na – kan worden vastgesteld in hoeverre er sprake is van een tekort. Vaak gaat het hierbij om een tekort aan één voedingsstof. Combinatieproducten helpen in deze situatie niet. Overdaad aan andere voedingsstoffen ligt daarbij op de loer.

Laatste reacties

 • koestal

  vroeger brachten ze er compost op,maar dat mag zeker niet meer !

 • veelust

  We hebben in Nederland fosfaatoverschot, fosfaatwetgeving en de fosfaatgehaltes in de bodem dalen snel, een bijzondere situatie. Of zou het kunnen dat de gebruiksnormen wat te laag zijn? In de wereld is er op veel plekken al een fosfaattekort en de wereldvoorraden dalen snel en dit gaat beteken dat we in de toekomst ernstige fosfaattekorten komen, want fosfaat is een onmisbare grondstof voor alles wat groeit en bloeit. Misschien moet het fosfaatbeleid eens grondig onder de loep genomen worden en aangepast worden om ernstige tekorten voor mens en dier te voorkomen in de toekomst.

 • mtseshuis

  Dat is ja niet raar als er amper nog mest op mag en compost etc ook allemaal aanvoer is, wat een conclusie zeg!

 • arink

  Bodemvruchtbaarheid is iets anders dan een hoog fosfaatgehalte.

Of registreer je om te kunnen reageren.