Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Bietencampagne scoort record na record

Nooit eerder hebben akkerbouwers zo veel bieten per hectare geoogst.

Daardoor bereikt de suikerproductie ook een record. Door de hoge opbrengsten duurt de campagne tot 7 februari. Dat is eveneens nog nooit voorgekomen, dat Suiker Unie zo laat in het seizoen nog bieten verwerkt.

Bij de start van de bietencampagne op 11 september verwachtte Suiker Unie eind januari klaar te zijn. Toen werd uitgegaan van 14,6 ton suiker per hectare bij een wortelopbrengst van 86 ton bieten en een suikergehalte van 17%. Maar het is veel meer geworden, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Suiker Unie. “We komen gemiddeld boven de 90 ton bieten met 16,8% suiker. Dat leidt tot een suikerproductie van 15,5 ton per hectare. Het vorige record dateerde uit 2014 met 15,1 ton.”

In februari nog bieten verwerken

Het is nooit eerder voorgekomen dat Suiker Unie in februari nog bieten moet verwerken, zegt Sikken. “De verlenging wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de hogere opbrengsten. Daarnaast hebben we problemen met de aanvoerband van bieten in onze vestiging in Vierverlaten. Die gaan we vervangen. Daardoor kunnen we daar tot zaterdag geen bieten verwerken. Ik kan nu nog geen inschatting maken van de kosten.”

Aanvoerband bieten vervangen

De aanvoerband in Vierverlaten (Gr.) is al twee keer gerepareerd tijdens deze campagne, waardoor de bietenverwerking stagneerde. Bij een inspectie constateerde Suiker Unie dat de band het einde van het seizoen waarschijnlijk niet zou halen. Daarom wordt de aanvoerband vervangen.

Laatste reacties

  • Sluiting van fabrieken maakt nu de kwetsbaarheid duidelijk als je nog maar op twee fabrieken aangewezen bent. 1 fabriek kapot/stil betekend de totale capaciteit 50% naar beneden. Eer de fabriek gaat afdraaien is het nagenoeg voorjaar en worden bijna de nieuwe weer al gezaaid. Word je daar als boer blij van!? Ik niet. Hangt nog beetje van het weer af. Bij strenge vorst veel telers in de problemen en dan nog maar afwachten of vroeg op voorraad gerooide bieten(advies Cosun)het gaan redden om ze 8-10 weken te bewaren.

  • Sluiting van fabrieken maakt nu de kwetsbaarheid duidelijk als je nog maar op twee fabrieken aangewezen bent. 1 fabriek kapot/stil betekend de totale capaciteit 50% naar beneden. Eer de fabriek gaat afdraaien is het nagenoeg voorjaar en worden bijna de nieuwe weer al gezaaid. Word je daar als boer blij van!? Ik niet. Hangt nog beetje van het weer af. Bij strenge vorst veel telers in de problemen en dan nog maar afwachten of vroeg op voorraad gerooide bieten(advies Cosun)het gaan redden om ze 8-10 weken te bewaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.