Akkerbouw

Nieuws

Zo zorgt het ‘Internet of Things’ voor minder waterverbruik

Het waterverbruik in de land- en tuinbouw kan worden verminderd door gebruik te maken van het ‘Internet of Things’ – internetgebruik door apparaten (IoT). Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt).

Elektronicastudenten met ICT-specialisatie aan de Vlaamse Vives Hogeschool ontwikkelen een platform dat landbouwers raad kan geven over irrigatie.

Bestaande data

Als een reeks van bestaande data – zoals weersomstandigheden, weersvooruitzichten, gewasstand, grondtemperatuur en bodemvochtigheid – worden gecombineerd via een rekenkundig model, kan een landbouwer een gefundeerde beslissing nemen over de nood aan extra irrigatie. Dat zeggen Vives-studenten Sam Decoster en Wouter Vandewalle na een proefproject bij onderzoeksinstituut Inagro.

Bijna 70% van het wereldwijde watergebruik is toe te schrijven aan de land- en tuinbouw. Omdat water kostbaar wordt, moet het gebruik worden geminimaliseerd en geoptimaliseerd.

Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Decoster en Vandewalle hebben dat doel gecombineerd met de bevinding dat we in de Westerse maatschappij praktisch continu met elkaar zijn verbonden.

Advies over irrigatie

Voor hun afstudeerscriptie ontwikkelen zij een platform dat de gegevens van toestellen opslaat of verwerkt en doorstuurt naar andere toestellen. Die moeten hierop reageren. Dat platform kan ook beslissingen nemen, zoals een alarmsignaal versturen bij problemen. Ze kozen voor een platform dat landbouwers raad kan geven over irrigatie. Decoster: “Deze slimmere landbouw is waar we naartoe moeten als we zorg willen dragen voor het bruikbare water dat nu nog beschikbaar is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.