De monstername van suikerbieten, bij de Groningse fabriek Vierverlaten. Het suikergehalte ontwikkelt zich goed. - Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Sprong in suikergehalte bietencampagne 2017-‘18

Met een sprong van 16,9% naar 17,2% suiker boekt de Nederlandse suikerbietenteelt goede resultaten in de achtste week van bietencampagne 2017-‘18.

Alle teeltregio’s presteren van 29 oktober tot en met 4 november goed; de variatie beperkt zich van 16,7% in Zuid-Beveland tot 17,7% in Groningenveen. Het campagnegemiddelde is 16,6%.

Tarragehalte

Zo harmonieus als het suikerpercentage zich ontwikkelt, zo grillig blijven de tarragehaltes dit seizoen. In week 8 komen de schoonste bieten met slechts 6,5% tarra uit de regio Graafschap/Achterhoek. Het hoogste percentage tarra wordt neergezet door de Kop van Noord-Holland, waar dit seizoen bijzonder veel neerslag is gevallen: 15,8%. Het campagnegemiddelde is 10,6%.

De monstername van suikerbieten, bij de Groningse fabriek Vierverlaten. Het suikergehalte ontwikkelt zich goed. - Foto: Mark Pasveer

De monstername van suikerbieten, bij de Groningse fabriek Vierverlaten. Het suikergehalte ontwikkelt zich goed. – Foto: Mark Pasveer

De winbaarheid steeg van 90,8 naar 91,1 punten, precies evenveel als in week 8 van het vorige seizoen.

Minder goed dan 2016

De andere kwaliteitsgegevens zijn minder goed dan in 2016, toen de in week 8 geleverde bieten 17,4% suiker bevatten en 9,4% tarra. Het jaar ervoor – 2015 – lag het suikergehalte echter lager (16,9%) dan dit jaar en het tarragehalte ongeveer gelijk met 10,5%.

Het koele weer met zonnige momenten van begin deze week zijn een voorbode voor een hoog suikergehalte. De regen die voor het weekeinde wordt voorspeld, zal de oogstomstandigheden niet bevorderen.

Beheer
WP Admin