Akkerbouw

Nieuws

‘Oprichting PotatoNL belangrijk voor aardappelmarkt’

De vorming van de nieuwe aardappelbeurs PotatoNL is een belangrijke stap op weg naar een transparante aardappelmarkt.

Het is wel een kleine stap, vindt Tom van der Meer, voorzitter van de commissie grondstoffen van de vereniging van aardappelverwerkers (Vavi).

Wereldmarkt

De markt voor aardappelproducten is een wereldmarkt geworden, zei Van der Meer dinsdag 14 november in Nieuwdorp bij de oprichtingsbijeenkomst van PotatoNL. “De wereld produceert jaarlijks 400 miljoen ton aardappelen. Het aandeel van Nederland is nog geen 1%. De Nederlandse verwerkers exporteren frites naar 100 landen. Ze verwerken aardappelen uit 4 landen, waarvan een derde uit het buitenland komt. Nederlandse aardappelen worden op hun beurt weer gekocht door verwerkers in België en Duitsland.”

Ondanks het relatieve belang van PotatoNL op Europees niveau en wereldschaal, is Van der Meer blij dat PotatoNL is opgericht. “Het maakt de Nederlandse aardappelmarkt transparanter. We noteren meerdere rassen en categorieën.”

Fusie

PotatoNL is ontstaan uit een fusie van de aardappelnoteringen van de beurzen van Goes, Emmeloord en de Nederlandse Aardappel Organisatie. Het is een initiatief van Vavi, NAO, LNCN (beurs Emmeloord) en de ZLTO (beurs Goes). Dinsdag zijn 12 noteringen vastgesteld, verdeeld over bepaalde bestemmingen en rassen. De aardappelnoteringen van Rotterdam (NAO), Goes en Emmeloord zijn vervallen.

Er is meer dan 5 jaar gediscussieerd over één Nederlandse aardappelnotering. Gespreksleider Watze van der Zee van PotatoNL noemt het een historische gebeurtenis. “We hebben er lang aan moeten werken. Er zal ongetwijfeld nog wat geschaafd moeten worden aan PotatoNL, maar er is vertrouwen in elkaar. De noteringen worden vastgesteld door telers, handel en verwerkers. In een sterke aardappelketen heb je elkaar nodig.”

De aardappelsector heeft een ketenregisseur nodig. Dan is de markt beter te organiseren en voorkomt de sector grote prijsschommelingen. Dat zei voorzitter Mark Brantjes van de beursorganisatie LNCN dinsdag op de oprichtingsbijeenkomst van PotatoNL. “Zo’n regiefunctie is echter geen taak van de beursorganisatie. Maar het zou voor alle schakels in de keten beter zijn. Daarom is het al heel mooi dat de sector samenwerkt in één notering. Dat heeft een meerwaarde voor de hele aardappelsector.”

Of registreer je om te kunnen reageren.