Akkerbouw

Nieuws 991 x bekeken

Ook Plus verplicht Milieukeur voor AGF

Supermarktketen Plus wil dat uiterlijk eind 2019 al haar aardappelen, groenten en fruit van Nederlandse bodem onder Milieukeur worden geteeld. Met deze stap volgt Plus de supermarktketens Albert Heijn, Jumbo en Aldi.

Jumbo en Aldi gaven afgelopen jaar aan dat ze Nederlandse AGF-telers verplichten vanaf 2019 Milieukeur-gecertificeerd te zijn. Albert Heijn gaf vorig jaar aan dat haar AGF eind 2019 minimaal aan de eisen moet voldoen van Milieukeur.

Plus zet continu grote stappen in het verduurzamen van het assortiment. “We maken het de consument graag gemakkelijk om gezondere en duurzamere keuzes te maken voor een lekkere maaltijd, aldus Eric Leebeek, commercieel directeur van Plus. Het volgens Milieukeur certificeren van onze groente en fruit van Nederlandse bodem is een belangrijke stap voorwaarts.

Helft heeft al Milieukeur

Circa 50% van alle groente en fruit van Nederlandse bodem bij Plus is reeds gecertificeerd volgens Milieukeur, vertelt Debbie Huisman, MVO-specialist bij Plus Retail. Op dit moment voldoen bijvoorbeeld veel vers gesneden groenten, zoals andijvie en prei, aan de eisen van Milieukeur.

Ook internationaal worden de mogelijkheden verkend. “Wij hebben al onze leveranciers aangegeven dat Milieukeur de focus heeft. Dit geldt zowel voor onze groente en fruit van Nederlandse herkomst als voor buitenlandse telers. Ook internationaal worden de mogelijkheden verkend.”

Vergoeding meerkosten onduidelijk

Plus wil niet zeggen of het haar telers ook een vergoeding gaat betalen voor de meerkosten die Milieukeur met zich meebrengt. “Over onze inkoopprijzen doen wij geen uitspraken,” aldus Huisman.

In tegenstelling tot bij Jumbo, Aldi en AH, zijn bij het besluit van de PLUS geen ngo’s direct betrokken bij de verduurzaming van groente en fruit. Bij AH zat Stichting Natuur en Milieu aan tafel, en bij Jumbo en Aldi Greenpeace. Huisman: ”We zetten continu stappen in het verduurzamen van het assortiment. In het geval van Milieukeur doen we dat primair met onze leveranciers en de bij hen aangesloten telers. Uiteraard zijn we als supermarkt wel in gesprek met diverse ngo’s en is verduurzaming onderwerp van gesprek.”

Of registreer je om te kunnen reageren.