Akkerbouw

Nieuws

Ook Aldi verplicht Milieukeur voor AGF

Supermarktketen Aldi wil dat uiterlijk eind 2019 aardappelen, groenten en fruit van Nederlandse bodem onder Milieukeur worden geteeld.

Afgelopen periode voerde Aldi hiervoor ‘constructieve’ gesprekken met leveranciers en telers. Ook brancheorganisatie GroentenFruit Huis en Stichting Milieukeur zijn nauw betrokken. Komend jaar worden workshops georganiseerd om telers te begeleiden. Met deze stap volgt Aldi de supermarktketens Albert Heijn en Jumbo. Vorig jaar gaven beide ketens aan dat ze Nederlandse AGF-telers verplichten vanaf 2019 Milieukeur-gecertificeerd te zijn.

Minder milieu-impact

De reden dat Aldi telers tot Milieukeur wil verplichten, is dat de supermarkt wil dat de impact van de teelt op het milieu wordt teruggedrongen. Eline Poels, manager Corporate Responsibility bij Aldi: “Wij willen onze impact op klimaat en milieu verkleinen. Het certificeren van Nederlandse aardappelen, groenten en fruit volgens Milieukeur is een belangrijke stap voorwaarts. Daarnaast gaan wij onverminderd door met het uitbreiden van ons aanbod aan biologische AGF-producten.”

‘Het is erg goed dat Aldi deze volgende belangrijke verduurzamingsstap zet en daarbij rekening houdt met de lopende inspanningen’

Brancheorganisatie GroentenFruit Huis heeft waardering voor de werkwijze van Aldi. Directeur voedselveiligheid & ketenborging Peter Verbaas: “Het is erg goed dat Aldi deze volgende belangrijke verduurzamingsstap zet en daarbij rekening houdt met de lopende inspanningen en benodigde doorlooptijd van de Nederlandse teelt.”

Gijs Dröge, directeur van Stichting Milieukeur (SMK), is enthousiast over de plannen van Aldi en haar AGF-telers: “Deze stap geeft een extra impuls aan de verduurzaming van teelten.” SMK voert al langere tijd sectorbreed intensief overleg over aanpassing van het huidige certificatieschema. “Doel is een verbeterde werkbaarheid, de mogelijkheid tot internationale verbreding en verlaging van kosten. Het ambitieniveau, de bovenwettelijke eisen, het onafhankelijk beheer en de borging blijven uiteraard gehandhaafd”, aldus Dröge.

LTO en NAV kritisch

Jaap van Wenum, voorzitter Akkerbouw LTO Noord, beschouwt de afspraak in eerste instantie als een zaak tussen de Aldi en zijn toeleverende telers. Echter, Van Wenum vindt wel dat er een gelijk speelveld moet zijn tussen Nederlandse en buitenlandse telers. “Het mag niet zo zijn dat de supermarkten geen Milieukeur eisen voor primeuraardappelen uit Malta, maar wel voor primeuraardappelen uit Tholen.”

‘Extra inspanningen vergen extra betalingen. Als voor extra bovenwettelijke eisen geen vergoeding staat, is dat niet fair’

Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond vindt de eis van Aldi prima, zolang de supermarkt er ook voor wil betalen. “Extra inspanningen vergen extra betalingen. Als voor extra bovenwettelijke eisen geen vergoeding staat, is dat niet fair.”

Of registreer je om te kunnen reageren.