Akkerbouw

Nieuws

Kwaliteit uien wisselend, controle noodzakelijk

De kwaliteitsproblemen in uien nemen toe, vooral in de latere oogst die nat verliep. Na fusarium en waterrot komen nu ook huidverlies en schot aan het licht.

De kwaliteit van uien is wisselend, zegt Luc Remijn van adviesbureau Delphy. “In sommige partijen komt redelijk veel fusarium voor en in enkele partijen schot.”

Door de natte oogstomstandigheden passeren nagenoeg alle ziekten en plagen dit seizoen de revue in de uienbewaarschuren. Fusarium voert de hoofdtoon, maar ook watervellen, bacterie en schot komen voor. En heel mooie partijen, ook die liggen achter de planken.

Redelijk goede kwaliteit uien

Schot zien Jaap Jonker (De Groot en Slot) en Frank Druyff (Hazera) ook regelmatig. Dat betekent dat kiemremmer MH onvoldoende heeft gewerkt. “De verlaagde vitaliteit van het gewas heeft het transport van het middel belemmerd”, stelt Jonker. “Als je de 30 ton per hectare niet haalt, dan groeide je gewas onvoldoende om MH goed op te nemen”, voegt Druyff toe. “Telers moeten op hun tellen letten, dat is duidelijk.”

Een ui met een kleikap, het gevolg van een moeizame oogst. - Foto: Peter Roek
Een ui met een kleikap, het gevolg van een moeizame oogst. - Foto: Peter Roek

Paul Hooijman van adviesbureau Delphy ziet een ‘redelijk goede kwaliteit, de uien beginnen aardig droog te worden’ en geeft aan dat de schotverschijnselen niet per se hoeven te leiden tot spruiten. “Die groene puntjes zien we al vanaf het rooien in de uien zitten. Ze lopen niet per se uit. Telers moeten het goed in de gaten houden en eventueel een monstertje warm wegzetten.”

Controleren op schot

Zijn collega Remijn adviseert: “Uien blijven nadrogen, zeker in het geval van fusarium en bij partijen waar veel trips in heeft gezeten, want daar zie je toch ook wel een leerachtig vel. En schot controleren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.