Akkerbouw

Nieuws 2627 x bekeken 5 reacties

Koper in bio ook in België onder vuur

Kopergebruik in biologische aardappelen zit ook in België in de beklaagdenbank. De meldt de site van het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt).

De Belgische krant De Standaard schrijft dat natuurlijke middelen niet per definitie beter of onschadelijker zijn dan chemische middelen. Vooral koper komt daarbij in beeld, omdat het een zwaar metaal is dat zeer traag afbreekt in de bodem. “De kritiek is ook wel steekhoudend”, geeft Esmeralda Borgo van BioForum toe, “maar we zijn bezig met de uitfasering van enkele producten, zoals kopersulfaat, en zoeken naar alternatieven.”

Koper is van natuurlijke oorsprong, maar niet onschadelijk

Wetenschapsjournalist Dieter De Cleene van De Standaard: “Verschillende in de biolandbouw toegestane middelen breken trager af, zijn giftiger en schadelijker voor nuttige insecten dan sommige chemische producten, zoals het verguisde glyfosaat. Ze worden echter niet geproduceerd door het duivelse Monsanto, en dus kraait er geen biologische haan naar.”

“Koper is een product van natuurlijke oorsprong, maar daarom niet onschadelijk”, bevestigt Maarten Trybou van de dienst Gewasbeschermingsmiddelen van de FOD Volksgezondheid. “Het is een zwaar metaal dat zeer traag afbreekt en zelfs accumuleert (opstapelen; red.) in het milieu.” Annie Demeyere van het Departement Landbouw en Visserij voegt daaraan toe dat koper schadelijk is voor bijvoorbeeld regenwormen. “Vroeger werd het veel gebruikt in de Franse wijnbouw. Sommige gronden zijn daar koperwoestijnen geworden, waarop niets meer groeit.”

Markttoelating beperkt tot 7 jaar

Middelenfabrikant Belchim merkt op dat koper geen low-risk stof is die via een versnelde procedure een markttoelating gedurende 15 jaar kan verkrijgen. Het heeft zelfs geen recht op een vergunning van 10 jaar. Koper staat op de lijst van kandidaat-stoffen voor vervanging omdat het een aantal ongewenste eigenschappen heeft, ook al is het voldoende veilig voor gebruik. Van zulke stoffen beperkt Europa de markttoelating tot 7 jaar.

Lieven Delanote van Inagro, een onderzoekscentrum voor de land- en tuinbouw: “De biosector kent de kritiek, en zoekt naar alternatieven, zoals resistente aardappelrassen.”

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Koper hoort niet tegen Phytophthora infestans te worden ingezet. Biologische aardappeltelers die het wel voor dat doel gebruiken, verzieken het voor de hele biologische sector. Er zijn notabene al resistente aardappelrassen genoeg.

 • farmerbn

  Worden de overtreders opgespoord en vervolgt?

 • agro1

  fipronilletje doen?????

 • alco1

  Systeem fout in bio Rinus Vermuë

 • Bungener.willem@orange.fr

  Het woord "BIO" wordt misbruikt. Bio zou moeten zijn werken met de natuur. Maar nee. Toch weer zoeken mensen naar hulpmiddelen om de boel te verzieken. Wanneer een groente of gewas niet groeit op natuurlijke wijze, lees volgens de wetten van de natuur, dan is het niet geschikt. Dus gebruik zaden welke ontkiemen en groeien op natuurlijke basis.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.