Akkerbouw

Nieuws

CME start twee nieuwe graancontracten

Beursorganisatie CME start in december met twee nieuwe graancontracten. Het betreft de handel in tarwe en mais uit de Zwarte Zee-regio.

Volgens de CME zijn de landen rond de Zwarte Zee een grote rol gaan spelen op de wereldgraanmarkt.

De Chicago Mercantile Exchange (CME) is eigenaar van de termijnmarkt CBOT in Chicago, de grootste termijnmarkt voor graan in de wereld. Het plan van de CME is opmerkelijk, omdat het beursbedrijf in 2012 ook startte met een termijncontract voor tarwe uit de Zwarte Zee regio. Dat termijncontract flopte. Het staat nog wel op de CME-lijst met producten, maar er zijn geen openstaande posities. De handel was gebaseerd op de werkelijke levering van tarwe in bepaalde havens in Rusland, Oekraïne of Rusland.

Geen werkelijke levering maar financiële afwikkeling contracten

De nieuwe contracten worden alleen financieel afgewikkeld. Er is geen sprake van werkelijke levering, meldt de CME. Als de CME toestemming krijgt van de Amerikaanse beurstoezichthouder, dan gaat de handel in Black Sea Wheat en Black Sea Corn van start op 18 december. De contracten zijn gebaseerd op de specificaties van de referentieprijzen van marktbureau S&P Global Platts. De contracten worden verhandeld in Amerikaanse dollars. Ieder contract omvat 50 ton tarwe of mais. Een transactie moet minstens vijf contracten omvatten.

Marktaandeel van Euronext afsnoepen

CME startte in september 2016 ook een nieuw tarwecontract, dit keer voor de levering van Europese tarwe in Franse havens. Daarmee wilde CME marktaandeel afsnoepen van Euronext, dat verreweg het grootste handelsplatform is in de EU voor tarwe. De handel in EU-tarwe startte goed in Chicago, maar ligt nu vrijwel stil. Er staan nog 67 posities open bij EU-wheat, tegen 556.804 posities bij zachte tarwe uit de VS.

Bekijk actuele graannoteringen van de termijnmarkt in Chicago (bijvoorbeeld van het contract tarwe dec-17) via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.