Akkerbouw

Nieuws 1964 x bekeken 3 reacties

Aviko Potato wil 15% groeien in zetmeelgebied

Aviko Potato wil komend jaar zijn areaal aardappelen in Noordoost-Nederland met 15% uitbreiden om invulling te geven aan de groeiende vraag naar vlokken en granulaat.

Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Hoeveel hectare het betreft, wil Willem van Tilburg, hoofd inkoop grondstoffen, uit concurrentie-overwegingen niet kwijt.

Puree-aardappelen voor vlokken en granulaat

De groei betreft vooral puree-aardappelen voor de productie van vlokken en granulaat. Dit zijn de lagere drogestof-aardappelen met hoge hectareopbrengsten, die specifieke aardappelpuree-eigenschappen in het eindproduct geven, zoals Fontane, Amanda en Sassy. De aardappelen gaan naar Warfum en Venray. Het areaal hoge drogestof-aardappelen voor vlokken en granulaat, zoals bijvoorbeeld het ras Aveka, zal stabiel blijven.

Aviko Potato wil meer puree-aardappelen gaan contracteren in Noordoost-Nederland. Foto: Ronald Hissink
Aviko Potato wil meer puree-aardappelen gaan contracteren in Noordoost-Nederland. Foto: Ronald Hissink

Door hoge hectareopbrengsten beter saldo

Aviko Potato richt zich op het Noordoosten, omdat het bedrijf daar goede ervaringen heeft met hoge drogestof-aardappelen. Vroeger teelden veel telers in het Zuidoosten puree-aardappelen voor Nestlé, maar veel van deze telers hebben zich inmiddels toegelegd op fritesaardappelen. Volgens Aviko Potato zijn puree-aardappelen financieel interessant, omdat ze door de hoge hectareopbrengsten een beter saldo geven dan de zetmeelteelt, telers snel na leveren betaald krijgen en veel inspraak hebben in het levertijdstip. Volgens Avebe blijven zetmeelaardappelen minstens zo interessant, omdat deze vaak in tegenstelling tot puree-aardappelen in een 1-op-2–rotatie mogen worden geteeld, de rassen over sterkere AM-resistenties beschikken en het risico op afkeur kleiner is.

De contractprijzen voor hoge drogestof-aardappelen zijn nog niet bekend (maar zullen wellicht licht stijgen) omdat Avebe de afgelopen jaren steeds hogere prijzen voor zetmeelaardappelen betaalt. De contractprijzen voor puree-aardappelen worden begin januari bekendgemaakt.

Laatste reacties

  • Zandboertje

    Als de NVWA een beetje wakker is dan gaat de streep erdoor. Te lage wratziekteresistenties, dus het gebied niet vervuilen met deze aardappelen graag.

  • hebikniet

    Dat is niet correct Zandboertje. Er zijn voldoende bruikbare rassen hiervoor met AM en wratziekte resistentie. Wordt een uitbetalingskwestie tussen AVEBE en Aviko, areaal gaat zomaar niet groeien hier.....

  • moi !

    Er zijn meerdere redenen om het areaal aardappels beperkt te houden .Denk aan verschillende ziekten als ,wrat, phytoftora , altrenaria rhizoctonia allemaal ziektes die het goed doen bij een intensieve teelt . Feitelijk worden er in dit gebied al te veel hak vruchten verbouwd. Welke boer is in staat om het organische stof van de grond in stand te houden?

Of registreer je om te kunnen reageren.