Akkerbouw

Nieuws

Aldi compenseert meerkosten Milieukeur

Supermarktketen Aldi zal de meerkosten voor Milieukeur aan haar AGF-telers compenseren. Dat zegt Eline Poels, manager corporate responsibility bij de Aldi.

“Aldi betaalt reeds een meerprijs voor de Milieukeur-appels en -peren die nu al in onze winkels liggen.”

Afgelopen maandag maakte de Duitse supermarktketen Aldi bekend dat in navolging van de Jumbo ook de AGF van Nederlandse bodem bij de Aldi vanaf eind 2019 onder Milieukeur moet worden geteeld. Albert Heijn gaf vorig jaar aan dat haar AGF eind 2019 minimaal aan de eisen moet voldoen van Milieukeur.

In eerste instantie gelden bij Aldi de striktere teelteisen alleen voor aardappelen, groenten en fruit van Nederlandse bodem, maar de supermarktketen sluit niet uit dat op termijn de striktere eisen ook voor buitenlandse AGF van toepassing wordt. Poels: “We beginnen met de Nederlandse telers, omdat Milieukeur vooral in Nederland bekend is. Afhankelijk van de internationalisering van de standaard en het keurmerk, kunnen we in de toekomst ook onze buitenlandse leveranciers vragen om met Milieukeur aan de slag te gaan.”

Impact teelt op milieu terugdringen

De reden dat Aldi telers tot Milieukeur wil verplichten, is dat de supermarkt wil dat de impact van de teelt op het milieu wordt teruggedrongen. “Wij willen onze impact op klimaat en milieu verkleinen. Al bij de beginontwikkeling van onze gedachten en plannen rondom verduurzamen van AGF hebben we Greenpeace betrokken.” Greenpeace was ook betrokken bij de AGF-verduurzamingsplannen van de Jumbo. Bij Albert Heijn was Stichting Natuur en Milieu gesprekspartner.

Of registreer je om te kunnen reageren.