Akkerbouw

Nieuws

Suikergehalte klimt naar 17% dankzij late nazomer

Het landelijk suikerpercentage klimt in de zesde week van de bietencampagne – 15 tot en met 21 oktober – naar 17%.

De voorgaande week bleef het suikergehalte nog hangen op 16,6%. Het campagnegemiddelde komt hiermee op 16,4%. Het percentage tarra daalde van 10,8 naar 10,3%. De winbaarheid van de bieten steeg licht naar 90,9 punten. Dit blijkt uit de campagnegegevens van verwerker Suiker Unie.

Bietencampagne 2017-‘18 begon onder natte omstandigheden met tegenvallende cijfers, maar het late nazomerweer heeft voor een positieve impuls gezorgd. Hiermee presteert de bietenoogst tot op heden alsnog minder goed dan vorig seizoen – 2016, week 6: 17,3% suiker en 8,5% tarra -, maar beter dan de zesde campagneweek in 2015 (16,7% suiker en 10,8% tarra).

Hoogste suikerpercentage in Groningen zand

In de zesde week valt op dat bieten uit teeltregio Groningen zand het hoogste suikerpercentage neerzetten: 17,4%. Onder de 16,4% komt het suikergehalte echter niet, wat de prestaties vrij stabiel maakt.

De tarrapercentages variëren veel sterker. Van 6,3% (Limburg Middel/De Peel) tot 14,2% (Bommelerwaard/Betuwe). Het campagnegemiddelde staat na zes weken op 10,5% tarra.

Of registreer je om te kunnen reageren.