Foto: Jan Willem van Vliet AkkerbouwNieuws

‘Leg middelengebruik vast in Gecombineerde Opgave’

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen moet centraal worden vastgelegd. Dan kan beter worden vastgesteld welk effect de chemische stoffen hebben op insecten en honingbijen.

Telers zijn individueel verplicht bij te houden hoeveel van welke middelen ze gebruiken. Maar die gegevens worden nergens centraal verzameld, constateren het onderzoeksbureau CLM en het Nederlands Centrum Bijenonderzoek. Dat is een gemis, vinden de organisaties. Zij stellen voor dat telers het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen opgeven in de Gecombineerde Opgave. “Dan kan het beleid voor waterkwaliteit en middelengebruik beter worden onderbouwd.”

Bijensterfte en gewasbescherming

De organisaties onderzochten de relatie tussen bijensterfte en gewasbescherming rond imkerijen. Daarvoor hebben de onderzoekers een schatting van het middelengebruik gemaakt. Deze schatting bleek echter niet nauwkeurig genoeg om conclusies uit te trekken. “Het is van belang dat er gegevens zijn van regionaal middelengebruik, liefst op perceelsniveau. Dan kan veel beter worden vastgesteld wat het effect is van beleid én kunnen relaties worden gelegd tussen middelengebruik en veranderingen in biodiversiteit. Dit betekent niet dat de gegevens openbaar zijn, wel dat ze beschikbaar zijn voor beleidsevaluatie en onderzoek.”

Beheer
WP Admin