Akkerbouw

Nieuws

HZPC boekt recordomzet

Pootgoedhandelshuis HZPC heeft over boekjaar 2016-’17 een geconsolideerde netto-omzet geboekt van € 318,5 miljoen. De brutomarge bedraagt € 59,3 miljoen en het nettoresultaat komt uit op € 8,5 miljoen.

De netto-omzet en bruto-marge zijn een record, aldus het bedrijf. Ook het netto-resultaat is erg goed. “Het nettoresultaat is alleen over 2013-‘14 hoger geweest”, aldus Gerard Backx, CEO van HZPC Holding.

HZPC heeft een bedrag van € 5,5 miljoen beschikbaar gesteld voor dividenduitkering. Dat komt neer op een bedrag van € 7 per aandeel, en ligt hiermee € 1,25 hoger dan vorig jaar en € 2 boven het vijfjaarsgemiddelde. € 7 per aandeel staat voor een rendement van 4,2% bij een certificaatkoers van € 165,65.

Groei en innovatie na goed jaar

De overname van de activa en pootaardappelactiviteiten van KWS Potato en een acquisitie in Rusland, dragen bij aan de hogere HZPC-jaarcijfers. Daarnaast is de groei te danken aan het voortdurend groeiende pootgoedareaal en de daaruit voortvloeiende toenemende pootgoedproductie en -handel. HZPC Holding bereikte het afgelopen jaar een mijlpaal met 800.000 ton aan verkochte pootaardappelen (ook in licentie). ”De volumestijging is slechts deels het gevolg van de gedane acquisities, maar vloeit bovenal ook voort uit de voortdurende autonome groei in de diverse werkgebieden van HZPC”, meldt Backx.

HZPC boekte een recordomzet en ook het nettoresultaat was bijna een record. - Foto: René den Engelsman
HZPC boekte een recordomzet en ook het nettoresultaat was bijna een record. - Foto: René den Engelsman

Het afgelopen jaar is een uitstekend jaar geweest voor HZPC, de aangesloten telers en certificaathouders. Backx: ”Het uitstekende resultaat stelt HZPC in staat om verder te investeren in bestaande en nieuwe markten, in nieuwe veredelingstechnieken en in de productontwikkeling. De investeringen in die activiteiten zijn het afgelopen jaar al gestegen conform plan en goede resultaten als deze stellen ons in staat verder te innoveren en expanderen.”

Winstverwachting voor volgend jaar lager

Voor het boekjaar 2017-‘18 verwacht HZPC wereldwijd een lichte stijging van het totale volume. Dit zal gepaard gaan met een lagere marge dan afgelopen boekjaar, veroorzaakt door de lage Europese consumptieaardappelprijzen en de als gevolg daarvan krappere markt voor gecertificeerd pootgoed.

HZPC´s investeringen in markten, veredeling en producten blijven volgens plan stijgen, waardoor het nettoresultaat 2017-‘18 duidelijk lager zal uitkomen dan afgelopen boekjaar. Jaarlijkse winstfluctuaties passen bij de cyclische aardappelmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.