Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Deel aardappeloogst blijft zitten: ‘Het wordt spannend’

Het wordt een strijd om alle aardappelen gerooid te krijgen en ze vervolgens ook goed te bewaren, zegt Paul Hooijman, adviseur bij adviesbureau Delphy.

Een deel van de aardappelen zal dit jaar niet van het land komen. De percelen zijn te nat om de aardappelen te kunnen rooien, als gevolg van de vele regen van afgelopen weken. De problemen zijn het grootst boven de grote rivieren. Dat blijkt uit een rondvraag langs teeltspecialisten.

Pootgoedoogst

Het wordt een strijd om alle aardappelen gerooid te krijgen, en deze vervolgens ook goed te bewaren. In het noorden van Nederland (Noord-Holland, Flevoland, Groningen) is de oogst van consumptieaardappelen nog niet klaar. Dat zegt Paul Hooijman, adviseur bij adviesbureau Delphy. Ook de pootgoedoogst is nog niet klaar. Pootgoed had er al lang uit moeten zijn, aldus Hooijman. Hij schat dat op de noordelijke klei nog een procent of 15 gerooid moet worden.

De percelen die nog niet gerooid zijn, zijn of te nat, of zijn bewust nog niet zijn gerooid zodat rotte knollen konden uitzieken.

De oogst is verlaat. De percelen die nog niet gerooid zijn, zijn of te nat, of zijn bewust nog niet zijn gerooid zodat rotte knollen konden uitzieken.

Loonbedrijf Sandee rooit zetmeelaardappelen in Wedde (Veenkoloniën) onder zware omstandigheden. Op dit perceel konden ze gisteren nog net aan de slag. Andere percelen waren te nat om te rooien. - Foto: Koos van der Spek
Loonbedrijf Sandee rooit zetmeelaardappelen in Wedde (Veenkoloniën) onder zware omstandigheden. Op dit perceel konden ze gisteren nog net aan de slag. Andere percelen waren te nat om te rooien. - Foto: Koos van der Spek

Hooijman constateert dat het in veel aardappelbewaringen niet goed gaat. Er zijn partijen die door rot vervroegd moeten worden afgeleverd. Begin oktober zijn veel partijen ingeschuurd, waarbij achteraf geconcludeerd mag worden dat de aardappelen verstikt zijn. Daar heeft Delphy toen al voor gewaarschuwd. Aan de andere kant: de telers die toen besloten om niet te rooien, hebben de aardappelen nu nog steeds in de grond zitten.

Zuidwest-Nederland

Het lijkt erop dat in Zuidwest-Nederland wel alle aardappelen gerooid gaan worden. Dat verwacht Just Hamming, cropmanager bij Crop Solutions. Regionaal, zelfs op kleine afstand, zijn er grote verschillen. Zo is het op Noord-Beveland natter dan op Zuid-Beveland.

De late rassen kampten lange tijd met een vrij laag onderwatergewicht, maar omdat ze nog groen waren lieten telers ze doorgroeien.

De aardappelen die nu nog gerooid moeten worden, zijn vooral late rassen op de zwaardere gronden. De late rassen kampten lange tijd met een vrij laag onderwatergewicht, maar omdat ze nog groen waren lieten telers ze doorgroeien. Ook lieten sommige de aardappelen uitrotten, vanwege waterschade eerder dit groeiseizoen. Dat lijkt vrij goed gelukt: wat geoogst wordt, lijkt van vrij goede kwaliteit. De oogstomstandigheden zijn nu prima en ook de weersverwachting van de komende week is niet slecht. Hamming verwacht dat er eind volgende week in het Zuidwesten niet veel aardappelen meer in de grond zitten.

Zetmeelaardappelen

De oogst van zetmeelaardappelen loopt 1 tot 2 weken achter bij voorgaande jaren, zegt Roelof Naber, adviseur bij Delphy in Drenthe. Hij schat dat nog zo’n 40% van de zetmeelaardappelen geoogst moet worden, maar dat verschilt per regio. Volgens Naber is het vrijwel zeker dat niet alles uit de grond komt. “Het heeft op plekken veel geregend. Er zijn bedrijven die sinds half september niet meer op bepaalde percelen terechtkunnen. Normaal worden de natste percelen het eerste gerooid. Die percelen nu nog rooien, zal lastig worden. Er komt meer natrot en roodrot voor, zeker op de nattere plekken”, aldus Naber.

‘De aardappelen komen door het nevelige weer vaak klef in de schuur, de nachten zijn warm. Dat is lastig drogen’

“Bewaren vergt ook de nodige aandacht. De aardappelen komen door het nevelige weer vaak klef in de schuur, de nachten zijn warm. Dat is lastig drogen. Het eind van het rooiseizoen wordt spannend. Veel natte percelen drogen niet meer goed op en de tijd dat het gaat vriezen komt dichterbij. Volgende week is het al november. De laatste jaren was de herfst zacht qua temperatuur, maar dat betekent niet automatisch dat het deze herfst ook zacht blijft. Het wordt nog spannend.”

Er zijn veel factoren die de opbrengst en kwaliteit van de aardappel kunnen beïnvloeden. Kom op 19 of 28 juni naar het evenement Aardappelronde.

Laatste reacties

  • info36

    Hier in het zuidwesten zit veel rot.

  • koestal

    Het is wel een gemodder !

  • Vhouder

    nou hier regent het aardappelen

Of registreer je om te kunnen reageren.