Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Bloembollenexport vreest miljoenenschade

Miljoenenschade dreigt in de bloembollensector, nu directieleden van drie grote Chinese importeurs zijn gearresteerd op verdenking van belastingfraude. Nederlandse exporteurs zijn zeer onzeker over de afname van de bestelde bollen.

Zo’n 150 containers met voornamelijk leliebollen zijn onderweg naar de Chinese provincie Yunnan, waar de aangehouden importeurs zijn gevestigd. Deze vrachten met een handelswaarde van meer dan € 10 miljoen komen de komende week aan, maar niemand weet wat ermee gaat gebeuren.

‘Onzekerheid is het ergste’

“Nu wordt vooral de lelie-export keihard getroffen, maar in bolgewassen als tulpen en narcissen kan maar zo hetzelfde gebeuren”, stelt Henk Westerhof, voorzitter van bloembollenhandelorganisatie Anthos. “De onzekerheid is het ergste. Wat gebeurt er met de zendingen bij aankomst en wat moeten exporteurs de komende weken doen; wel of geen vrachten naar China sturen? De schepen zijn vier tot zes weken onderweg. Wat gebeurt er in die periode?”

De last wordt door meerdere bedrijven gedragen, maar zal individueel toch groot zijn. China is een grote en groeiende afnemer van Nederlandse bloembollen en staat met een aandeel van 7% op de vijfde plaats in de ranglijst van afnemers. De exportwaarde was in 2016 € 78 miljoen, volgens een raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Banktegoeden bevroren

De Chinese directieleden die zijn gearresteerd, worden verdacht van het niet afdragen van btw, zeker bij de afzet van geïmporteerde bloembollen. De banktegoeden van de bedrijven zijn daarom bevroren.

Niet alleen de exporteurs die handeldrijven met China, worden hierdoor getroffen. Ook de Chinese afnemers komen door deze heikele situatie fors in de problemen. “De lelies moeten binnen drie weken worden opgezet om met Chinees Nieuwjaar te kunnen bloeien”, zegt Westerhof. “Dus het Chinese bedrijfsleven lijdt hier ook onder.”

Bloeiende lellies in een bloemenstal in Hongkong rond Chinees Niieuwjaar. In 2018 vieren de Chinezen dit 16 februari. De geëxporteerde bollen moeten binnen drie weken worden opgezet om met Chinees Nieuwjaar te kunnen bloeien. - Foto: ANP
Bloeiende lellies in een bloemenstal in Hongkong rond Chinees Niieuwjaar. In 2018 vieren de Chinezen dit 16 februari. De geëxporteerde bollen moeten binnen drie weken worden opgezet om met Chinees Nieuwjaar te kunnen bloeien. - Foto: ANP

Andere bestemming voor bollen zoeken

Diverse partijen – waaronder de Bloembollenkeuringsdienst, het ministerie van Economische Zaken, beide ambassades en de NVWA – zoeken naar schadebeperkende oplossingen, zoals een andere bestemming voor de bollen die onderweg zijn of een andere manier om ze naar de Chinese gebruikers te loodsen.

De bloembollenafzet is gestoeld op vaste afspraken. Je kunt dus niet zomaar een partij op een andere manier vermarkten.

Bloembollenafzet is gestoeld op vaste afspraken, je kunt niet zomaar een partij op een andere manier vermarkten

“We proberen van alles om duidelijkheid en inzicht in de situatie te krijgen, maar dat is ontzettend lastig”, merkt Westerhof. “Het strafrechtelijk onderzoek, daar moet je buiten blijven. Maar de gevolgen ervan zijn cruciaal. En schade is zeker, hoewel we er alles aan doen om dat te beperken.”

Laatste reacties

  • koestal

    veel produkten worden vaak geexporteerd als het geld al in Nederland is

  • petra.vos1

    In reactie op Koestal heb ik dit bij Henk Westerhof nagevraagd. Het antwoord: in de bloembollenhandel is er soms sprake van voorafbetaling, maar van een volledige betaling meestal niet. En hier gaat het om drie importeurs met lange staat van dienst en langdurige handelsrelaties. Kortom: voor de 150 containers die onderweg zijn, is nog - nagenoeg - niets betaald. Het risico ligt volledig in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.