Akkerbouw

Nieuws

Aardappelrot vormt groot probleem in Zuidwesten

Zuidwestelijke akkerbouwers hebben serieuze problemen met rot in hun aardappelen.

Dat zegt bedrijfsleider Marcel Tramper van proefboerderij Westmaas van Wageningen UR. “Je kunt misschien pleksgewijs zeggen dat het meevalt, maar ik kan tussen hier en de kust geen gebieden aanwijzen waar geen problemen met rot zijn. 15 tot 10% verrotte aardappelen zie je haast overal.“
Op de proefboerderij zelf is sprake van ‘heel veel’ rot. “Vanmorgen hebben we gekeken, daar zit bijna geen goede aardappel meer tussen. Terwijl dit op zich geen verkeerde grond is.”

‘In november verder kijken’

Proefboerderij Westmaas kreeg in september 170 millimeter regen en sinds begin oktober nog eens bijna 60. Met de eerste 80 millimeter kon de grond wel overweg, daarna ging het mis. “Veel vlak gespoelde ruggen, veel groen. Een korst sloot de ondergrond luchtdicht af.” Tramper en collega’s wachten nu maar tot de aangetaste aardappelen zijn weggerot. “In november kijken we verder.”

Overigens zijn in de eerste week van oktober ook percelen met 10 tot 15% rot gerooid en ingeschuurd. Die telers proberen met veel ventileren te redden wat te redden valt. “Het leed is nog niet geleden”, oordeelt Tramper.

In Flevoland valt de hoeveelheid rot in de aardappelen volgens Sjaak Ermers van Eriva wel mee. Zeker gezien de phytophthoradruk aan het eind van het seizoen. Gezien de prijsvorming van de aardappelen laten telers verdachte stukken liever zitten dan dat ze risico in de bewaring lopen. Enkele telers zijn alweer voorzichtig begonnen met de oogst, maar de meesten wachten gezien de stabiele weersverwachting liever een paar dagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.