Akkerbouw

Nieuws 1972 x bekeken

Zorgen over toelating MH rode draad van uiendag

De toelating van kiemremmer MH keerde steeds terug op Themadag Uien woensdag 11 januari in Dronten.

De zorgen zijn groot op de themadag van Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland, want zonder MH is verre export – het doel van ongeveer de helft van de Nederlandse productie – niet meer mogelijk.

Besluit over toelating in maart

Op 22 of 23 maart valt binnen de Europese lidstaten het besluit of de toelating van de actieve stof maleïne hydrazide (MH) blijft, in de vergadering SCoPAFF. Toelatingshouders Arista en Drechster uitstel nodig; tijd om de vragen van voedselveiligheidsautoriteit Esfa te beantwoorden. Daarin voorziet de procedure nu niet. De vragen zijn technisch en gaan niet over voedselveiligheid.

‘Het is toch wat dat we zo afhankelijk zijn van één stof’

In elke lezing komt het onderwerp voorbij. Want je kunt het wel over de toekomst van de uien hebben, maar zonder goede kiemremmer zijn de vooruitzichten zo beroerd dat praten over verbeteringen van de huidige gang van zaken niet nuttig lijkt.

“Het is toch wat dat we zo afhankelijk zijn van één stof”, zegt beursvoorzitter Mark Brantjes. “We moeten een alternatief vinden voor deze verslaving. “De uiensector lobbyt volop om de politiek ervan te overtuigen MH te behouden. Het is echt 5 voor 12 voor ons.”

Stemming landen onvoorspelbaar

Nefyto-voorzitter Carlos Nijenhuis geeft aan zeer onder de indruk te zijn van de daadkracht van de sector en vraagt hiervoor applaus aan de volle zaal in congrescentrum De Meerpaal. “Het werk dat wordt verricht om het onderwerp onder de aandacht te brengen is fantastisch.” Hij heeft een goed gevoel bij de wending van deze kwestie, maar weet ook dat het onvoorspelbaar is waarvoor de landen gaan stemmen. “Duitsland en Frankrijk hebben veel stemmen. Die twee zijn bepalend. Nee, vrij van politiek is dit niet, maar wij rekenen erop dat we MH overeind houden.”

‘Verlies van MH zou enorme impact hebben op de akkerbouw’

Sommige telers zijn laconiek onder de kwestie; je hebt er toch geen invloed op. Maar andersom beïnvloedt het besluit de teelt terdege. “Daar praten we dagelijks over met akkerbouwers”, zegt Pauk Hooijman van adviesbureau Delphy. “Verlies van MH zou enorme impact hebben op de akkerbouw.”

‘Het zet de sector, veredelaars bijvoorbeeld, aan het denken over alternatieven’

“We denken allemaal eigenlijk dat het wel goed komt”, zegt akkerbouwer Jaap de Zeeuw. “Maar dat kost nog wel flink wat werk. Het zet de sector, veredelaars bijvoorbeeld, aan het denken over alternatieven. Met collega’s heb ik het er ook vaak over. Iedereen wil weten hoe het ermee staat. Daarom is zo’n uiendag, met het verhaal van Carlos Nijenhuis, ook zo verhelderend.”

Of registreer je om te kunnen reageren.