Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Zeeland geeft inzicht in verdeling zoet en zout water

Zeeland stelt de meetgegevens van de zoet- en zoutwaterverdeling in de ondergrond beschikbaar.

Dit verschaft inzicht voor onder meer agrariërs die sterk afhankelijk zijn van zoet water. De meetdata, die de afgelopen twee jaar vanuit de lucht zijn verzameld, worden gefaseerd aangevuld op de websites van de Provincie Zeeland en Waterschap Scheldestromen.

Sinds 24 januari zijn de gegevens van Zeeuws-Vlaanderen bekend. Vanaf maart 2017 worden de meetdata van Midden-Zeeland gepubliceerd en vanaf juni 2017 volgen de meetdata van Noord-Zeeland op de websites.

Bewuste keuzes maken

Zeeuwse boeren zijn voor hun watervoorziening aangewezen op regenwater. Bij een toenemende vraag naar zoet water is het zaak om verstandig om te gaan met dit zoete water, bijvoorbeeld door overschotten tijdelijk in de bodem op te slaan. Nu inzichtelijk is waar zoet water zich bevindt of waar dit het beste kan worden opgeslagen, kunnen agrariërs bewuste keuzes maken in gewaskeuze en wateropslag.

Ook biedt de kaart een goede referentie als door ingrepen in de bodem een wijziging van de zoet-zoutverdeling niet kan worden uitgesloten. Bij de aanleg van grote infrastructuur, bijvoorbeeld, maar ook bij de ontwikkeling van natuurontwikkelingsprojecten zoals rond de Westerschelde.

Beheer
WP Admin