Akkerbouw

Nieuws

NVWA en Groningers in gesprek over bruinrotpreventie

Begin 2017 gaat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) met Noord-Groningse telers langs het Reitdiep in gesprek over hoe voortaan de kans op bruinrot in aardappelen te verkleinen.

Wageningen - Begin 2017 gaat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) met Noord-Groningse telers langs het Reitdiep in gesprek over hoe voortaan de kans op bruinrot in aardappelen te verkleinen. In vier van de tien laatste bruinrotgevallen is de besmetting aan de regio rondom het Reitdiep gelinkt. Het Reitdiep is een gekanaliseerd riviertje dat loopt van Groningen stad naar Zoutkamp aan het Lauwersmeer. Ook de recentste bruinrotbesmetting van vorige maand was afkomstig van een perceel langs het Reitdiep. De NVWA vermoedt dat tijdens een zomerstorm besmet water over het perceel is verstoven, en dat zo het pootgoed is besmet.

Besmettingen voorkomen

De NVWA wil met de telers in gesprek over hoe toekomstige besmettingen te voorkomen. "We willen uitgaan van preventie en verantwoordelijkheid van de teler, niet van dwang”, zegt Frans Janssen van de NVWA. Een teeltverbod van pootgoed op percelen langs het Reitdiep is dus niet aan de orde.

Er zijn verschillende denkrichtingen. Een optie zou kunnen zijn voortaan de ruggen parallel langs het kanaal te poten in plaats van haaks. Bij vermoeden dat besmet oppervlaktewater het perceel is opgewaaid, kan de teler vrijwillig een beperkt deel van het betreffende perceel door de NVWA als waarschijnlijk besmet laten bestempelen. Een andere optie zou een brede teeltvrije zone kunnen zijn, eventueel met een gewas als graan. Maar ook andere opties zijn bespreekbaar. Wat het gaat worden, wordt in de loop van 2017 bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.