Phil Hogan - Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Hogan: harde landing bij suikerquotering voorkomen

Eurocommissaris van landbouw Phil Hogan wil voorkomen dat de afschaffing van het suikerquotum net zo’n harde landing te weeg brengt als de afschaffing van het melkquotum.

Dat zei hij tijdens zijn traditionele persconferentie voor aanvang van de landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn. “Een special expertpanel gaat de suikermarkt in de gaten houden, om te zien hoe de ontwikkelingen zijn. Zij zullen ook kijken of er extra maatregelen nodig zijn.”

Prijsdaling niet zo groot als bij melk

Hogan verwacht niet dat de suikerprijzen na het afschaffen van het quotum net zo hard zullen dalen als bij de melkprijs gebeurde. “De suikervoorraad in de EU is op een zeer laag niveau. Er is niet meer dan 500.000 ton in voorraad. Daar komt bij dat er wereldwijd veel vraag is naar suiker. De prijzen stijgen momenteel. Ik zie daarom juist kansen voor de boeren die suikerbieten telen”, zegt Hogan.

Concrete maatregelen die genomen zouden kunnen worden als de suikerprijs fors zou dalen, wil Hogan niet noemen. Wel voegt hij er aan toe dat de suikermarkt lang niet zo groot is als de zuivelmarkt, waardoor eventuele maatregelen eenvoudiger te nemen zijn.

Beheer
WP Admin