Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Countus-adviseur: sluit geen vasteprijscontract af

Adviseur Erik Arts van Countus accountants adviseert akkerbouwers om voor de afzet van fritesaardappelen geen vaste prijscontracten af te sluiten.

Hij baseert zich op het feit dat over een reeks van jaren vrije en poolaardappelen €1,50 tot €2 per kilo meer hebben opgebracht.

"Vrije verkoop", zegt Arts, "blijkt het beste, maar vraagt veel marktkennis. Een pool is dan een redelijke tussenoplossing. Kijk naar waar je staat, als je het zelf niet kunt, dan is afzet in een pool is een redelijke alternatief voor helemaal vrij."

Arts zegt zich overigens te realiseren dat de liquiditeit op individuele bedrijven een argument kan zijn om te kiezen voor de zekerheid van een vasteprijscontract.

Week 33 bepalend voor verloop seizoen

Terugkijkend op 20 jaar termijnmarktnoteringen, stelt Arts vast dat week 33 goeddeels bepalend is voor het verdere verloop tot van het seizoen. "In augustus weten we hoe het afloopt. Ga ze dan maar verkoipen, niet wachten tot januari."

Voor wat betreft de beursnotering voor aardappelen ziet Arts dat - anders dan bij de beursnotering voor uien - in veel jaren geen sprake is van een vergoeding voor bewaren of bewaarrisico. "Ook nu is al twee maanden sprake van dezelfde prijs. Ofwel: verkoop op tijd."

Meer vraag, meer verwerking, groter areaal

Voor zowel aardappelen als uien ziet Arts dat sprake is van meer vraag, meer verwerkingscapaciteit, groter areaal en prijzen die overeind blijven. "Daarbij zie je bij aardappelen dat weer calamiteiten frequenter voorkomen, en dat die minder dan in het verleden extreem doorwerken in de prijs."

Laatste reacties

  • eenvoudige boer

    Dat vrije verkoop meer oplevert dan vaste prijzen door de jaren heen is algemeen bekend, maar 1,5 tot 2 euro is toch best veel. Bij grote arealen per teler is het risico alles vrij te telen simpelweg veel te groot. Echter een gedeelte vrij telen of pool is zeker een goede optie.

  • boerderijhw

    Het risico is niet te groot. Die grote jongens hebben in verhouding tot het areaal te weinig geld op de bank om een tegenslag op te kunnen vangen.

  • henk 60

    De keuze is vrij telen/pool of bij voorbaat al verlies draaien. Ik weet het wel zo onderhand. Het eerste dus.

Of registreer je om te kunnen reageren.