Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Coöperatie CSV Covas heft zichzelf op

CSV Covas houdt op te bestaan. De coöperatie ziet voor de langere termijn geen perspectief.

Akkerbouwcoöperatie CSV Covas houdt op te bestaan. Na het ontbinden van de coöperatie krijgen de leden het eigen vermogen terug. De leden worden per 1 mei rechtstreeks lid van bietentelerscoöperatie Cosun.

Vrijwel unaniem akkoord

De ledenraad ging donderdag vrijwel unaniem akkoord met de opheffing. Ook onder de leden is er veel begrip voor, zegt voorzitter Noud van Vught. “De inkomsten staan structureel zwaar onder druk. CSV Covas houdt zich vooral bezig met het vervoer van bieten en cichorei. De marges zijn te klein. En de coöperatie stond voor grote investeringen in vernieuwing van het automatiseringssysteem.”

'Voor de langere termijn heeft de coöperatie geen bestaansrecht'.

Onderhandelingen

Het coöperatiebestuur maakte het voornemen vorig jaar juni bekend. Van Vught: “Daarna hebben de wensen van de leden geïnventariseerd op bijeenkomsten. Daarmee zijn we de onderhandelingen met Cosun ingegaan. Het resultaat hebben we eind december voorgelegd aan de leden. De uitkomst is duidelijk. Voor de langere termijn heeft de coöperatie geen bestaansrecht. Een overgrote meerderheid van de leden ziet dat in.”

Onduidelijk hoeveel vermogen naar lid gaat

De coöperatie had 1.612 leden in boekjaar 2015/2016. Het geconsolideerde eigen vermogen op 30 april 2016 bedroeg €7,9 miljoen. Van Vught kan nog niet zeggen hoeveel eigen vermogen uiteindelijk terug gaat naar de leden. “Boekjaar 2016/2017 sluiten we mogelijk af met een verlies. Door de wateroverlast in ons werkgebied hebben we minder product kunnen vervoeren en dat kost inkomsten. De afvloeiing van personeel kost geld. Mogelijk moeten we nog wat afrekenen met de fiscus. En de inkomsten uit de verkoop van onroerend goed moeten we ook nog afwachten.”

'We constateren dat het structureel de verkeerde kant op gaat met de coöperatie'.

De coöperatie heeft nog nooit verlies geleden. Maar in boekjaar 2015/2016 werd op een omzet van €44,8 miljoen slechts een nettoresultaat behaald van €34.034. Van Vught: “We constateren dat het structureel de verkeerde kant op gaat met de coöperatie. Dan moet je je afvragen wat je bestaansrecht nog is." De overgrote meerderheid van de leden ziet dat ook, volgens Van Vught.

Korte lijnen binnen coöperatie

Van Vught: "Hoe jammer het ook is dat CSV Covas verdwijnt. De leden zijn gehecht aan de coöperatie en tevreden over onze dienstverlening en over de korte lijnen binnen de coöperatie. Maar de marges zijn zo klein geworden, dat de coöperatie op termijn alleen kan blijven bestaan als we een lagere bietenprijs betalen dan wat de boeren zouden ontvangen als rechtstreekse leden van Cosun. Of we zouden het eigen vermogen steeds meer moeten aanspreken. We hebben al vaak andere inkomstenbronnen geprobeerd aan te boren, maar daar geld mee verdienen valt niet mee. Een coöperatie moet financieel gezond functioneren. Het ledenbelang staat voorop. Het rechtstreekse lidmaatschap van Cosun biedt de leden op termijn betere perspectieven.”

Geschiedenis

De Coöperatie voor de Afzet van Suikerbieten (Covas) is in 1947 opgericht door de Limburgse boerenbond LLTB. In 1953 werd de Coöperatieve Suikerbietentelers Vereniging (CSV) in het leven geroepen door de Brabantse boerenbond NCB. Het doel van beide coöperaties was de begeleiding van bietentelers en het vervoer van de bieten naar de fabrieken van Suiker Unie. Per 1 mei 2009 fuseerden beide coöperaties tot CSV Covas.

De coöperatie heeft een dochteronderneming Nevenproductenhandel (NPH), die in 1987 is opgericht door CSV. NPH verzorgt de logistiek van de bieten, bietenpulp, cigarant en andere producten en het vermarkt meststoffen. Ook is NPH agent van Sensus voor de teelt van cichoreiwortels. Sensus heeft een andere agent gevonden nu NPH wordt opgeheven.

Onderdeel van NPH is Aardappeltelers Zuid Nederland (AZN). Deze sluit aardappelteeltcontracten af, vooral voor Aviko Potato. Ook verzorgt AZN de teeltbegeleiding en de logistiek. Verder handelt AZN aardappelen van de leden. Daarnaast is CSV Covas nog betrokken bij de teelt van brouwgerst. Al deze activiteiten worden afgebouwd. Van Vught verwacht dat de afwikkeling in de nazomer is afgerond.

Laatste reacties

 • Vhouder

  8 miljoen vermogen van de leden zal niet veel van overblijven als ze daar allemaal der goude handruk er uit gesleept hebben

 • marcel.arts1

  Beetje kort door de bocht Vhouder. Deze mensen moeten gewoon op een Nederlandse manier (net als bij een andere industrie) behandeld worden. Ze hebben zich jaren voor de leden ingezet, vergeet dat niet.

 • Vhouder

  tijd zal het leren beste marcel

 • Tinus1

  Maar als ik als akkerbouwer me 40 jaar heb ingezet om het beste voedsel van de wereld voor de Nederlander te maken, krijg ik dan ook iets extra's?? Nee moet blij zijn dat ik nog iets overhoud voor een fatsoenlijk pensioen.
  Die mensen hebben zich wellicht zeer goed ingezet en ik gun ze wel wat, maar ze hebben daar toch ook gewoon salaris voor gehad en pensioen opgebouwd? Of heb ik het mis?

 • WJHDKremer

  Een csv-covas lid die naar de ledenvergadering is geweest weet wel beter

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.