Akkerbouw

Nieuws

Zelfs suikerbieten worden voor oogst beregend

Na aardappelen en uien worden nu zelfs suikerbieten beregend voor ze kunnen worden gerooid.

“Voor zover ik weet is dit zeldzaam”, zegt Arno Huijsmans, manager agrarische dienst bij Suiker Unie. “Het komt dit jaar beperkt voor in diverse kleigebieden.”

Droogte en stevig neerslagtekort

Het geeft aan hoe droog het in Nederland is. Het neerslagtekort zit volgens weerinstituut KNMI met zo’n 110 millimeter sinds half september boven het meerjarig gemiddelde (à 95 millimeter). 2016 zit hiermee nog ver verwijderd van de 5% droogste jaren, met een gemiddeld neerslagtekort van 290 millimeter. In recordjaar 1976 liep het eind september zelfs op naar pakweg 330 millimeter.

Mei tot en met juli waren nat

De natte periode mei tot en met juli drukt het neerslagtekort. Desondanks kleurt Nederland geel en oranje op het KNMI-kaartje waarin de hoeveelheid neerslag sinds 1 april is berekend. Ondanks de natte moesson die in die periode plaatshad, is het dus droog. Vooral langs de westkust en in het Oosten.

Grond zachter maken voor rooien door te beregenen

Beregenen (zoals op de foto hieronder) is nodig om de grond zacht te maken, anders zou het product beschadigen. Voor de komende dagen wordt enige neerslag voorspeld, maar het is de vraag of dat voldoende is voor wie wil rooien. Voor volgende week wordt er droger weer voorspeld.

Suikerbieten in het Brabantse Willemstad worden beregend om ze te kunnen rooien. Foto: Suiker Unie
Suikerbieten in het Brabantse Willemstad worden beregend om ze te kunnen rooien. Foto: Suiker Unie

Of registreer je om te kunnen reageren.