Foto: ANP AkkerbouwNieuws

Weinig maaltarwe in EU

De regen in juni en juli pakt slecht uit voor de tarwekwaliteit in de EU. Volgens het Franse marktbureau Stratégie Grains voldoet 59% van de Europese tarwe aan de kwalificaties voor maaltarwe. Dat was vorig jaar 71%.

De regen duwde ook de productie omlaag. De EU oogstte dit jaar 136,5 miljoen ton tarwe. Dat is 10% minder dan vorig jaar.

De combinatie van lage productie en tegenvallende kwaliteit is funest voor de export. SG schat dat de EU dit seizoen 23,7 miljoen ton tarwe verkoopt aan afnemers buiten het handelsblok. Dat is 25% minder dan vorig seizoen.

Vooral Franse tarwetelers zijn getroffen door het slechte weer. Het overheidsbureau FranceAgrimer meldde deze week dat Frankrijk 28,5 miljoen ton zachte tarwe heeft geoogst.  Dat is 30% minder dan vorig jaar en de kleinste tarweoogst in zeker tien jaar. De export schat FranceAgrimer op 11,4 miljoen ton, waarvan 4,7 miljoen ton naar landen buiten de EU. De totale export daalt 45%. Doordat de belangrijke afnemers in Noord-Afrika vooral hoogwaardige tarwe kopen, zakt de Franse export naar landen buiten de EU met 63%.

Beheer
WP Admin