Akkerbouw

Nieuws 1307 x bekeken

WUR: erwinia kan aardappel ook via blad infecteren

De erwinia-bacterie kan een aardappelplant ziek maken door binnen te dringen in het blad. Dat heeft onderzoek van Wageningen UR (WUR) aangetoond.

Dit was nog niet eerder vastgesteld, zei Jan van der Wolf, onderzoeker van Wageningen UR, op een symposium in Wageningen. “We hadden al wel het vermoeden. Het blijkt dat de bacterie het blad binnendringt via de huidmondjes of via wondjes aan het blad. De bacterie daalt vervolgens af via de bladnerven tot in de knol.”

Loof afvoeren beperkt besmetting

Dit is van belang voor de loofdoding, zegt Van der Wolf. “We hebben vastgesteld dat 1 gram loof wel 10 tot de macht 10 aan erwinia-bacteriën kan bevatten. Als je de kans op een besmetting met een erwinia-bacterie wilt beperken, is het absoluut aan te raden dat de teler bij de loofvernietiging het loof afvoert.”

Of registreer je om te kunnen reageren.