Akkerbouw

Nieuws

Verzopen suikerbieten kosten geen LLB’s

De misoogst waar een aantal bietentelers dit seizoen tegenaan loopt, heeft geen nadelige gevolgen van de leveringsrechten in de toekomst. Dat zegt Arno Huijsmans, manager agrarische dienst bij Suiker Unie, op de eerste dag van bietencampagne 2016.

Als een door extreme neerslag getroffen suikerbietenteler voldoende heeft ingezaaid, wordt hij niet benadeeld. “We kijken naar het vijfjarig gemiddelde”, legt Huijsmans uit. “Als hij op die lijn zit met de inzaai, wordt hij niet benadeeld. De financieel zware dobber van dit seizoen is al heel zuur.”

Zeer grote verschillen in bietenjaar 2016

Dat is het meest opvallend aan bietenjaar 2016: de zeer grote verschillen. Tussen, maar ook in gebieden. Daar waar percelen zijn verzopen, is de ziektedruk hoger. De plantjes waren nog klein en groeiachterstand leidt ertoe dat het gewas vatbaarder is voor ziekte. Dat is hier en daar zichtbaar.

Desalniettemin verwacht Huijsmans ‘redelijk goede’ opbrengsten. “Gezien de actuele weersomstandigheden denken we met mooie suikergehaltes te kunnen beginnen. De hoeveelheid tarra is laag.”

Opbrengstprognose: rond 13,6 ton suiker per hectare

De opbrengstprognose ligt nu rond de 13,6 ton suiker per hectare. Dat is al hoger dan de 13,3 ton die begin deze maand werd verwacht, maar zit nog onder het vijfjarig gemiddelde van 13,9 ton.

De campagne begint doorgaande de tweede of derde week van september en hij duurt dit keer ruim 15 weken; dus tot in januari.

Laatste bietencampagne in quotumtijdperk

Dit is de laatste campagne in het quotumtijdperk. Telers hebben duidelijk gehoor gegeven aan de mogelijkheid voor areaaluitbreiding van 20 tot 25%, zo is ook te zien in de zaadbestelling. Diverse telers hebben nog ruimte tot extra zaai als we kijken wat voor zaaivoornemen er nu opgegeven is. De campagnes worden na 2016 langer en de dagproductie in de fabrieken groeit van ruim 25.000 naar 28.000 ton. Hiervoor treft de verwerker al jarenlang maatregelen, zoals de extra diksaptanks, diffusietoren en de aanstaande nieuwbouw van het washuis op beide locaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.