Akkerbouw

Nieuws 1072 x bekeken

USDA: graan en soja blijven volop beschikbaar

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de beschikbaarheid van graan in de nieuwe Wasde-prognose verlaagd voor dit seizoen. De voorraden worden iets lager ingeschat dan in augustus, maar groeien wel fors ten opzichte van vorig seizoen.

Voor tarwe verwacht het USDA een wereldproductie in 2016/2017 van 745 miljoen ton. Dat is 8 miljoen ton meer dan de wereld gaat verbruiken, waardoor de eindvoorraad stijgt naar een record van 249 miljoen ton. Het USDA verlaagt de tarweproducties van de EU en China ten opzichte van de augustusprognose. Maar dat wordt meer dan gecompenseerd door een hogere productie in Kazachstan, India, Australië en Canada. Het USDA verwacht voor Australië een oogst van 27,5 miljoen ton tarwe. Het Australische overheidsbureau Abares houdt het zelfs op 28 miljoen ton.

Grote maisoogst

Het USDA bevestigt in het Wasde-rapport de grote maisoogst, ook al valt de prognose met 1.027 miljoen ton iets lager uit dan in augustus. De wereldeindvoorraad blijft met 219 miljoen ton erg groot.

Ook bij sojabonen blijft de beschikbaarheid groot. Het USDA verwacht een oogst van 330 miljoen ton bij een verbruik van 329 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.