Akkerbouw

Nieuws

Telers VS teleurgesteld over sojaseizoen

De sojaprijs steeg onverwacht in juni. Handelsbedrijven zagen het niet aankomen. Dat kost de sojatelers in de VS veel geld.

De beweeglijkheid van de sojamarkt levert de grote Amerikaanse handelsbedrijven ontevreden telers op. De verwachting begin dit jaar was dat soja de rest van het seizoen goedkoop zou blijven, gezien de grote wereldproductie. Handelsbedrijven hadden al sojabonen verkocht tegen die lage prijs.

Maar toen kwamen de regen en de overstromingen in Argentinië, de derde soja-exporteur in de wereld. Dat duwde de sojaprijs onverwacht omhoog. In juni liep de termijnmarkt op naar bijna $12 per bushel (€393 per ton). Maar de handelsbedrijven kwamen in de verkooppools voor de telers niet verder dan $9 (€295 per ton), meldt persbureau Reuters. De handelsbedrijven Cargill en Bunge zagen hun kwartaalcijfers dalen vanwege deze onverwachte stijging van de sojaprijs. De handelsbedrijven willen niet aan Reuters vertellen hoeveel geld de sojatelers zijn misgelopen door de verkeerd ingeschatte marktverwachtingen.

Cargill doet het beter dan de markt

Onderzoek van Reuters toont echter wel aan dat Cargill het in de éénjarige sojapools van 2008 tot en met 2015 beter doet dan de markt. In zeven van de acht jaar betaalt Cargill een hogere poolprijs aan de telers dan de gemiddelde af-boerderij prijs in de VS.

Sojateler Brad Orr uit de staat Illinois is desondanks ontevreden over Cargill, zegt hij tegen Reuters. Orr maakt al zeven jaar gebruik van de pool van Cargill. Hij verkocht 816 ton sojabonen van oogst 2015 via Cargill. De verkeerd ingeschatte markt door Cargill kost Orr ongeveer $90.000 (€80.000). “Ze hebben dit jaar slecht gepresteerd.”

'Bunge heeft de boot gemist'

Bunge heeft zijn telers een brief gestuurd, meldt Reuters. Telers mochten een deel van de soja in de pool voor een hogere prijs verkopen aan Bunge. Bunge heeft de boot gemist, zegt teler Lyn Stacey in Tennessee. “Ik heb gebruik gemaakt van de deal.”

Teler Nathan Fortkamp in Ohio heeft het aanbod van Bunge geweigerd. “Ik kan me niet vinden in de voorwaarde dat ik dan ook een deel van de nieuwe oogst in 2017 moet verkopen via Bunge. Dat ga ik zelf maar doen. Dan ligt de schuld van een slechte verkoop tenminste altijd bij mij.”

Of registreer je om te kunnen reageren.