Akkerbouw

Nieuws

Supermarkten overtreden regels herkomst groente

Nederlandse supermarkten vermelden vaak geen herkomst van groente bij hun groeiende internetverkoop.

Dat blijkt uit een steekproef van Groenten&Fruit. Volgens het Voedingscentrum is dat een overtreding van de wetgeving en kan de consument nu geen bewuste keuzes maken.

De herkomst wordt door Plus en Albert Heijn vaak niet genoemd. Jumbo meldt de herkomst vaak wel in hun webshop, blijkt uit de steekproef. Volgens het Voedingscentrum moet de NVWA toezien op het juist weergeven van herkomstgegevens op internet.

Regels aangescherpt

Juist sinds 2014 zijn de regels aangescherpt en moeten consumenten bij aankoop een verantwoorde keuze kunnen maken door gegevens als gezondheid, veiligheid, herkomst en milieu, stelt het Voedingscentrum. Nu is vaak niet duidelijk voor internetkopers waar een product vandaan komt, maar controleert de NVWA hier niet of nauwelijks op.

Het GroentenFruitHuis wijst erop dat de Europese Commissie in een toelichting op de Europese wet Voedselinformatie lidstaten wel ruimte laat op dit punt voor onverpakte producten. Als de herkomst op het etiket staat op moment van aflevering aan huis, is dat toegestaan. Nationale maatregelen kunnen verplichten die informatie over herkomst of milieu wel op moment van aankoop beschikbaar te stellen.

Historische oorsprong verward met herkomst

Van een steekproef van 6 producten bij internetwinkels van Albert Heijn, Jumbo en Plus (tomaat, komkommer, aubergine, Conference, aardbei en framboos) heeft Plus geheel geen herkomst aangeduid, maar verwart de keten dat met informatie over de historische oorsprong van een product. Albert Heijn heeft bij 3 van de 6 producten wel een herkomst aangegeven, al kan één daarvan onmogelijk juist zijn: Britse Conference-peren, schrijft Albert Heijn.

Jumbo heeft van de steekproef wel 4 keer de herkomst duidelijk aangegeven en 2 keer verwijst het naar de verpakking. Dat is feitelijk ook een overtreding van de regels, stelt het Voedingscentrum.

Of registreer je om te kunnen reageren.