Akkerbouw

Nieuws 2142 x bekeken

Pootgoedoogst komt goed op gang

De voortgang van de pootgoedoogst verschilt per regio. In Noordwest-Friesland is zo’n 80% van de pootaardappelen gerooid. In Groningen ligt dat rond de 65%. Bij Agrico is nu ruim 40% uit de grond.

Peter Berghuis, voorzitter van de LTO-werkgroep Pootaardappelen en teler in Kloosterburen, schat dat in Noord-Groningen ongeveer 65% van het pootgoed is gerooid. “We hebben hier op tijd een bui gehad en daardoor weinig last van kluiten. Ik schat de hectareopbrengst iets lager dan het meerjarig gemiddelde, maar wel 10% tot 20% onder het niveau van vorig jaar. De kwaliteit is goed, maar in enkele rassen komen veel groeischeuren voor.”

Bij Agrico is 40% tot 45% van het pootgoed gerooid, zegt directeur Jan van Hoogen. “In het zuidwesten verloopt de oogst het traagst. Door het droge en warme weer is er meer kans op knolbeschadiging. Agrico heeft 5% van de geoogste percelen bemonsterd. Onze eerste indruk is dat de hectareopbrengsten onder het meerjarig gemiddelde liggen en dat de maatvoering wat fijner is dan vorig jaar. Maar dat laatste hangt wel sterk af van het ras. De poters zijn mooi schoon, er zit geen schurft op. Wel zien we meer groene knollen doordat ruggen zijn afgespoeld door de regen. Ook zijn er meer groeischeuren.”

Positieve verwachtingen over afzet

Van Hoogen heeft positieve verwachtingen over de afzet van Nederlandse pootaardappelen. “De stemming is goed op de aardappelmarkt in Europa. Daar komt bij dat België en Frankrijk minder pootgoed produceren. De kwaliteit van het Franse pootgoed laat dit jaar te wensen over.”

Pootgoedteler Upt Hiddema in het Noord-Friese Holwerd schat dat in zijn regio 80% van de oogst klaar is. “Wat een verschil met vorig jaar. Toen waren sommige telers rond deze tijd net begonnen met de oogst, en zijn ze dit jaar al bijna klaar. We hebben hier op tijd regen gehad. De opbrengst ligt boven het gemiddelde van de laatste jaren. Maar ik geef wel kunstmest in de rug tijdens het poten. Dan start de groei snel en het geeft een hoger knolaantal. Sommige rassen doen het erg goed bij dit systeem en halen wel 40 ton per hectare in de pootgoedmaat.”

Snel drogen in bewaring

Er zijn wel meer groeischeuren dan in andere jaren, constateert Hiddema. “Maar dat is afhankelijk van ras, regio en grondsoort. Dankzij het mooie weer kunnen we het pootgoed snel drogen in de bewaring. Dat is dit jaar extra belangrijk omdat Diabolo tegen bewaarziekten niet meer kan worden gebruikt, als bovenmaats pootgoed wordt afgezet in de consumptiemarkt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.