Akkerbouw

Nieuws

PCA: geen nagroei meer bij consumptieaardappelen

De opbrengsten en onderwatergewichten van Bintje en Fontane zijn de afgelopen 2 weken volledig stilgevallen.

De afrijping was begin september al verder ingezet dan normaal, waardoor eind september de percelen in België vrijwel geheel zijn afgerijpt. Dat blijkt uit proefrooiingen in week 38 van de Belgische aardappelinstituten PCA en Fiwap.

Op 19 en 20 september kwam de opbrengst van Bintje op 40 ton per hectare uit, 35 millimeter opwaarts, inclusief uitval. De groei lag de afgelopen vier weken stil, terwijl normaal tussen 20 augustus en 20 september nog een toename van zo’n 300 kilo per hectare per dag wordt verwacht.

Geen verschil tussen vroeg en laat gepote percelen

Het tienjarig gemiddelde voor Bintje kwam uit op gemiddeld 48 ton per hectare. Daarmee komt de opbrengst dit jaar 8 ton per hectare lager uit vergeleken met het meerjarig gemiddelde. Het aandeel uitval door groen, rot, misvorming en knollen met meerdere groeischeuren is 2,4 ton per hectare.

De nagroei is ook bij Fontane stilgevallen. De gemiddelde opbrengst komt uit op 45 ton per hectare, 35 millimeter opwaarts, inclusief uitval. Er is geen verschil naar voren gekomen tijdens de proefrooiingen tussen vroeg en laat gepote percelen.

Fontane meer last van tarra

Het achtjarig gemiddelde voor Fontane kwam uit op gemiddeld 53 ton per hectare. Fontane heeft dit jaar meer last van tarra dan Bintje. Het gemiddelde tarrapercentage door groen, rot, diepe groeischeuren en misvorming komt in Vlaanderen uit op 4 ton per hectare.

Het onderwatergewicht blijft hoog: voor Bintje gemiddeld 410 gram en 542 gram voor Fontane.

Of registreer je om te kunnen reageren.