Akkerbouw

Nieuws 1428 x bekeken

Ook veel tarwe van zuidelijk halfrond

Het zuidelijk halfrond stevent af op een grote tarweoogst, nadat het noordelijk halfrond een zeer grote oogst bijna achter de rug heeft.

De nieuwssite AgrarZeitung meldt dat diverse analisten uitgaan van een oogst in Australië van 28 miljoen ton tarwe. Dat zou de op een na grootste ooit worden. Alleen 2011/2012 bracht meer tarwe voort in Australië, namelijk 29,9 miljoen ton. De analisten lopen vooruit op de publicatie later deze week van het overheidsbureau Abares.

Volgens de International Grains Council (IGC) oogstte Australië vorig seizoen 24,2 miljoen ton. Dat betekent een productiestijging van 16% ten opzichte van vorig seizoen.

Ook Argentinië, de andere grote tarweproducent op het zuidelijk halfrond, gaat een goede oogst tegemoet. De IGC schat de tarweproductie in Argentinië op 14,2 miljoen ton. Dat is 26% meer dan vorig seizoen. De tarweoogst begint in november in beide landen.

Noordelijk halfrond oogstte veel tarwe

Eerder werd al duidelijk dat het noordelijk halfrond dit seizoen veel tarwe oogstte. Marktbureau SovEcon verwacht een tarweoogst in Rusland van 71 miljoen ton. Dat is 16% meer dan vorig seizoen. De IGC voorziet in Canada een oogst van 30 miljoen ton tarwe (plus 10%). De VS heeft met 63 miljoen ton tarwe 13% meer geoogst dan vorig seizoen.

Alleen Europa en Oekraïne oogsten minder tarwe. De Europese Commissie schat de oogst in de EU op 143 miljoen ton. Dat is 12% minder dan vorig seizoen. Oekraïne oogst volgens de IGC met 26,5 miljoen ton 3% minder tarwe dan vorig seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.