Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Ook opbrengst Agria, Innovator en Victoria op meerjarig minimum

Ook de opbrengst van de rassen Agria, Innovator en Victoria komt net boven het meerjarig minimum uit, net als laatste proefrooiing van Fontane vorige week.

Dat blijkt uit de proefrooiing van week 39 en voor die seizoen tevens laatste proefrooiing van Aviko Potato. De opbrengsten vallen niet mee, zegt Willem van Tilburg, manager inkoop en verkoop van Aviko Potato. Een aantal percelen zijn overigens niet meer proefgerooid, omdat ze al doodgespoten waren. Van deze percelen zijn de opbrengstcijfers van week 37 gebruikt.

Victoria uiteindelijk toch op meerjarig minimum

Ten opzichte van de vorige proefrooiingen is weinig nieuws toe te voegen, alleen dat op het laatst de groeicurve van Victoria wat afvlakt door het achterwege blijven van nagroei. Lange tijd leek Victoria het enige ras dat op het meerjarig gemiddelde afkoerste, maar uiteindelijk toch op het meerjarig minimum uitkwam. Agria kwam uit op 60 ton per hectare, Innovator op 56 ton en Victoria op 58 ton. Het meerjarig gemiddelde van Agria is 67 ton, van Innovator 66 ton en van Victoria 63 ton.

Hoge onderwatergewichten

Over het algemeen is Fontane fijn qua sortering. Agria, Innovator en Victoria zijn juist grof tot iets grover dan gemiddeld. De onderwatergewichten zijn hoog. In buitenland blijken Agria’s nog wel eens hol van binnen, maar in Nederland vinden we in dit ras minder hol, maar dit is per partij verschillend, aldus Van Tilburg.

Eén reactie

  • Henkie H

    Moet je komen monsteren in het zuid westen. Opbrengsten van 30 ton zijn reeel. Meer komt er hier niet onder.

Of registreer je om te kunnen reageren.