Akkerbouw

Nieuws 2024 x bekeken

Nieuw systeem voor telen van groenten op water

Voor de teelt van groenten op water heeft Botman Hydroponics een nieuw systeem ontwikkeld dat rijp is voor de praktijk. Dat werd gepresenteerd op het Symposium Hydroponics, woensdagmiddag 28 september op de vakbeurs Seed meets Technology op Proeftuin Zwaagdijk.

De innovatie van het systeem van Botman, ten opzichte van de twee bestaande systemen, is een blower die zuurstof en circulatie in het water brengt. Verder zijn de drijvers gemaakt van niet-isolerend hard plastic, dit in tegenstelling tot systemen waarin piepschuim platen of andere isolerende materialen worden gebruikt. De gebruikte materialen polypropyleen en poly-ethyleen zijn voedselveilig, benadrukt Botman.

Water als vloerverwarming

In dit systeem fungeert het water als een soort van vloerverwarming. In de kas is daarom geen aanvullende verwarming nodig. In de zomer fungeert het water als koelelement voor de kas. De warmtepomp met warmtewisselaar regelt de watertemperatuur. De opkweek vindt plaats in kokossubstraat in kleine pluggen.

Naast dit nieuwe systeem zijn Dry Hydroponics en Viscon Hydroponics op de markt. Bij het eerste systeem hangt de plant boven het water. Al vanaf de opkweek hangen de wortels in brede goten met stromend water. Het risico op het rotten van wortels op de scheiding van wortel en plant is daardoor nihil. Dit systeem is gepatenteerd.

Viscon Hydroponics: grotendeels geautomatiseerde groenteteelt

Dan is er nog Viscon Hydroponics, een grotendeels geautomatiseerd systeem. Aan het oogsten, nadat de wortels machinaal verwijderd zijn, komen mensenhanden te pas en verder bij handelingen met de trays tijdens het opkweekproces. Bij dit systeem zit geen lucht tussen het water en de wortelinplant.

Foto

  • Het systeem van Botman brengt zuurstof en circulatie in het water. <br /><em>Foto: Stan Verstegen</em>

    Het systeem van Botman brengt zuurstof en circulatie in het water.
    Foto: Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.