Akkerbouw

Nieuws

Nacontroleseizoen pootgoed begint met 9,3% verlagingen

Het verlagingspercentage van de nacontrole pootaardappelen begint met een forse 9,3. Dat meldt de keuringsinstantie NAK over de eerste resultaten van de nacontrole.

De nacontrole is half augustus begonnen. Dit eerste percentage betreft de stand tot en met 5 september.

Dat percentage is aanzienlijk lager dan vorig jaar, toen de nacontroleseizoen begon met een verlagingspercentage van 14,9. De jaren daarvoor lag het echter lager dan dit seizoen, met 7,4% in 2012, 7,6% in 2013 en 6,7% in 2014.

De nacontrole is een aanvulling op de veld- en partijkeuring. In de nacontrole wordt in het laboratorium verplicht gecontroleerd op bruin- en ringrot, Meloïdogyne chitwoodi en M. fallax, virussen en erwinia-klasse PB en S.

Hoge verlagings- en afkeuringspercentages

In de veldkeuring lagen de verlagings- en afkeuringspercentages dit seizoen erg hoog. Dat kwam veelal door erwinia. Die ziektedruk was het gevolg van de natte oogstomstandigheden vorig najaar en de vaak niet optimale pootomstandigheden dit voorjaar. Erwinia vormt onder zulke omstandigheden een verhoogd risico. Virussen kwamen dit groeiseizoen eveneens meer voor dan in de voorgaande jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.