Akkerbouw

Nieuws 2015 x bekeken

NEPG verwacht 400.000 ton minder aardappelopbrengst

De North Western Potato Growers (NEPG) schat de totale opbrengst op 24,91 miljoen ton consumptieaardappelen in de vijf aangesloten landen. Dat is 400.000 ton minder dan vorig jaar.

Hoewel het areaal met 4,8% is gestegen in de vijf belangrijkste aardappel producerende EU-landen, verwacht de NEPG dat de opbrengst dit seizoen 1,6% lager uitkomt. Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde lijkt de opbrengst 2,2% lager uit te komen. Terwijl er 3,6% meer aardappelen zijn ingezaaid ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Er zijn veel aardappelen verloren gegaan door waterschade, bleek tijdens de proefrooiingen die medio september zijn gehouden.

Opbrengst Duitsland

Het lijkt erop dat de opbrengst in Duitsland gelijk is vergeleken met een jaar eerder. De sterkste daling ligt in België, waar 5,8% minder opbrengst wordt verwacht, ondanks de areaaluitbreiding van 12%.

NEPG waarschuwt voor grote variatie opbrengsten

Het NEPG waarschuwt voor grote variatie in opbrengsten in de verschillende regio’s, maar ook in de rassen onderling. Fontane heeft een relatief hoog percentage groeischeuren. Het ras springt eruit door het hoge tarrapercentage. Daarbij is het gemiddelde onderwatergewicht dit jaar hoog, wat de aardappelen kwetsbaar maakt tijdens het rooien en inschuren.

De verschillende landen liggen achter op het rooischema door de droogte. Tijdens het rooien zorgen harde kluiten voor beschadigingen aan de aardappelen. Telers hebben dit seizoen hogere productiekosten, omdat ze meer hebben moeten spuiten tegen ziektes en de opbrengsten lager uitvallen. De prijzen kunnen later in het seizoen op de vrije markt oplopen door de lagere aardappelopbrengsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.