Akkerbouw

Nieuws 2167 x bekeken

Laatste loodjes van kleinere, maar goede uienoogst

Uientelend Nederland is met de laatste loodjes van de kleinere uienoogst bezig.

Dat is de conclusie van waarnemingen van uienspecialisten Frank Druyff van Hazera en Jaap Jonker van De Groot en Slot. De meeste droogtestagnatie komt voor in het Noorden, waar ook wordt bergend om de grond zacht genoeg te maken voor de oogst. Anderen wachten op een bui om de uien niet te beschadigen.

Dunnere plantenstand en uitblijven nagroei

De opbrengsten liggen bruto zo’n 10% achter bij vorig jaar. Dat komt vooral door de dunnere plantenstand vanaf het begin en door het uitblijven van nagroei, die tot los groeiende uien kan leiden. De 4% areaalgroei meegerekend, blijft de opbrengst onder die van 2015 liggen.

“De opbrengsten vallen niet echt mee’, schetst Druyff. “Maar de kwaliteit lijkt goed. Dat weten we pas zeker in december. Dan zien we ook wat het effect is geweest van het inschuren bij hoge temperaturen.”

'Mooie harde uien met fantastische kleur'

Jonker is zeer content over de kwaliteit van de oogst. “De uien zijn mooi hard en de kleur is fantastisch. Het tarragehalte is zeker lager dit seizoen. Dat is goed voor de export.” Uit de proefrooingen van het bedrijf blijkt eveneens een lagere opbrengst. “Dat zien we in het hele land.”

Jonker denkt dat de oogst er na deze week grofweg op zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.