Akkerbouw

Nieuws 7227 x bekeken 8 reacties

LTO: overheid jaagt akkerbouwer onnodig op kosten

LTO vindt dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) akkerbouwers onnodig op kosten jaagt. Het ministerie wil dat iedere spuitmachine vanaf 1 januari 2017 wordt voorzien van een drukregistratiesysteem.

Die verplichting is met de moderne spuitdoppen niet meer nodig, vindt LTO. "Bovendien schendt I&M een eerder gemaakte afspraak hierover", zegt Jaap van Wenum, voorzitter van LTO-Akkerbouw.

Er is deze week overleg in de Tweede Kamer over het Activiteitenbesluit. Daarin staan regels waar bedrijven aan moeten voldoen om het milieu te beschermen.

75% driftreductie op heel perceel vanaf 2017

Volgens Van Wenum wil de overheid per 1 januari 2017 een drukregistratiesysteem op veldspuiten verplichten. "LTO Akkerbouw is hier fel tegen. We hebben op 2 juni 2015 in het Bestuurlijk Overleg Open Teelt afspraken gemaakt met I&M over het niet invoeren ervan. Want per 1 januari 2017 wordt 75% driftreductie op het hele perceel verplicht."

Volgens Van Wenum heeft LTO toen voorgesteld om de lijst met driftreducerende doppen te saneren. "We willen geen spuitdoppen meer toestaan die alleen bij een zeer lage spuitdruk driftreducerend zijn, en dus oneigenlijk gebruik met een hogere druk in de hand werken. Dan bereiken we de gewenste driftreductie, zonder dat akkerbouwers via het drukregistratiesysteem onnodig kosten maken. Zo’n registratiesysteem kost ongeveer €500."

Spuitdoppen al sterk verbeterd

Het voorstel voor verplichting tot drukregistratie stamt uit 2007. Met de registratie is te controleren of een teler met een hogere druk spuit om een betere verdeling van het middel in het gewas te krijgen. Maar dan wordt de vereiste driftreductie niet gerealiseerd. Sindsdien is veel verbeterd aan de spuitdoppen, zegt Van Wenum. "De moderne doppen realiseren ook bij een hogere spuitdruk de gewenste driftreductie. Het is efficiënter om verouderde spuitdoppen, waarvan bekend is dat ze tot oneigenlijk gebruik kunnen leiden, te schrappen van de lijst met driftarme doppen. De controle op gebruikte spuitdoppen biedt voldoende garanties, en handhaving op basis van drukregistratie is dan overbodig. Dat is niet alleen effectiever, maar ook goedkoper."

Andere driftreducerende technieken

"Er is tegenwoordig een veel bredere keuze aan driftreducerende doppen en de prestaties zijn nu een stuk beter. Daarnaast wordt steeds vaker gebruik gemaakt van driftreducerende technieken, zoals luchtondersteuning of de wingssprayer. Dergelijke technieken vinden steeds beter hun weg naar de praktijk. De akkerbouw zet al een hele stap door vanaf 2017 op het hele perceel 75% reductie te realiseren. En dan worden we tegen de afspraken in geconfronteerd met een kostenpost voor een drukregistratiesysteem", vertelt Van Wenum.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Wat op kosten jagen? Gebruikers van Wingssprayer hebben een middelen reductie bereikt tussen 25 en 50 % met betere resultaten dan met conventionele spuiten en advies hoeveelheden middelen ooit bereikt. Bij een beetjes boer leveren deze besparingen per jaar meer op dan de extra jaarkosten voor de Wingssprayer. Laat LTO zich eerst eens goed laten informeren alvorens te gaan kraaien over "op kosten jagen".

 • info246

  Ja en 80% van de middelen de sloot komen door schoonspuiten. En windspray blijft 10 x meer middel aan de boom hangen dan een gewonen spuiten. Over goed informeren en voorlichten gesproken. #erfemissie is veel erger met windspray

 • johannetje

  Ook met een wingsprayer moet er een drukregistratie op.

 • new kids

  Spuitmachinefabrikanten worden hier bijzonder opgewonden van, van hun komt ook de info naar het ministerie toe dat dergelijke technieken geleverd en geproduceerd kunnen worden.
  Van je handelspartners moet je het maar hebben.

 • info36

  Boeren die hierin meegaan snappen het nog steeds niet, er is gewoon een heksenjacht gaande tegen de gangbare landbouw. Een grote schande.

 • boer drenth

  IK hoop wel dat LTO nou eens een keer hier niet aan meewerkt. En duidelijk maakt aan het ministerie dat we hier niet in mee gaan .

 • boer drenth

  agratax als jij met die wingssprayer wil werken , moet ij weten. maar dat wil nog niet zeggen dat wij allemaal z"n ding moeten hebben . En die nieuwe techniek is ook niet zonder problemen ,.

 • Wim Douwe

  Natuurlijk moet drift geminimaliseerd worden. Maar er wordt wel erg eenzijdig naar gekeken. Want hoe groffer de druppel, hoe minder effectief die is, dus hoe meer middel er in de tank moet. En dat kan uiteindelijk slechter zijn voor de omgeving. Er mag best een grotere verantwoordelijkheid worden gegeven aan de man/vrouw op de spuit want die kan de omstandigheden van het moment het best inschatten. Zelfs een andere spuitrichting kan een andere spuitdruk vragen!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.