Akkerbouw

Nieuws 966 x bekeken

Kwaliteit Franse tarwe valt mee

De kwaliteit van Franse tarwe valt mee, ondanks dat de opbrengst veel lager uitvalt door regen. Russische tarwe is echter slechter van kwaliteit dan verwacht, terwijl het land heel veel tarwe oogst.

Dat blijkt uit mededelingen van het Franse graanbureau FranceAgrimer (pdf, 929 kB) en de Amerikaanse landbouwraad in de Russische hoofdstad Moskou.

De Franse telers en afnemers hielden hun hart vast voor de kwaliteit, na de vele regen gedurende het groeiseizoen. Uit een inventarisatie van Agrimer blijkt dat de kwaliteit meevalt. Volgens het graanbureau scoort 75% van de Franse tarwe goede valgetallen (>240 seconden). Het valgetal is een maat voor de bakkwaliteit. Van alle tarwe heeft 63% een eiwitgehalte van 12,5% of hoger. Maar de hectolitergewichten zijn laag. Slechts 24% haalt 76 kilo. Hoe hoger het hectolitergewicht, des te meer rendement de meelfabrikanten uit de tarwe kunnen halen.

Kwaliteit tarwe in Rusland valt tegen

Ook in Rusland valt de kwaliteit van de tarwe tegen, meldt de Amerikaanse landbouwraad in Moskou in een rapport over de Russische graanmarkt. De landbouwraad meldt geen specificaties, maar geeft wel aan dat de slechtere kwaliteit de export gaat beïnvloeden. Vooral de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten vragen een hoge kwaliteit. Doordat Rusland erg veel tarwe oogst, blijft genoeg tarwe van goede kwaliteit beschikbaar voor de export. Daardoor wordt Rusland dit seizoen de grootste tarwe-exporteur ter wereld en verdringt het de EU van de eerste plaats. Een nadeel voor de Russen is dat de hoge kwaliteit exporttarwe over een grotere afstand moet worden vervoerd. Dat drukt het rendement van de export.

Of registreer je om te kunnen reageren.