Akkerbouw

Nieuws

Geen GMO in Duits koolzaad

In Duitsland is het zaaizaad voor de koolzaadteelt vrij van genetisch gemodificeerde (GMO) bestanddelen. Het is het vierde jaar op rij dat Duitse autoriteiten geen verboden GMO in het zaaizaad hebben gevonden. Er zijn dit jaar 301 zaadmonsters onderzocht.

De biologische vereniging Bioland en milieuorganisatie Greenpeace zijn tevreden met de uitkomst, melden beide organisaties. Maar ze waarschuwen voor nieuwe genetische technieken zoals CrisprCas en oligonucleotide-directed mutagenesis (ODM). Daarmee kunnen genen in planten worden veranderd of uitgeschakeld, waardoor de genetische eigenschappen veranderen. Maar zo’n verandering is vaak niet op te sporen, zegt voorzitter Jan Plagge van de Duitse biologische organisatie Bioland. “Wij vrezen dat veredelingsbedrijven met deze nieuwe technieken de wetgeving omzeilen en dat we zo toch ongemerkt genetisch gemanipuleerd voedsel op ons bord krijgen.”

Greenpeace legt verband met fusie Bayer en Monsanto

Greenpeace legt een verband met de voorgenomen fusie van Bayer en Monsanto. Greenpeace vreest dat zo’n grote gefuseerde onderneming de druk zal opvoeren bij politici in Brussel om de EU-regels voor genetische modificatie te versoepelen. Greenpeace vindt elke gen-techniek gevaarlijk, zegt specialist Dirk Zimmermann van Greenpeace Duitsland. “Als gemanipuleerde organismen in ons milieu komen, kunnen we dat niet terugdraaien en worden ze onderdeel van de voedselketen. Terwijl de gevolgen volstrekt niet duidelijk zijn. Bovendien zijn bij de teelt van GMO-gewassen meer bestrijdingsmiddelen nodig, terwijl de gentech-industrie het tegenovergestelde had beloofd. Dit bedreigt de biodiversiteit en belast het drinkwater.”

'Als gemanipuleerde organismen in ons milieu komen, kunnen we dat niet terugdraaien en worden ze onderdeel van de voedselketen. Terwijl de gevolgen volstrekt niet duidelijk zijn.'

Of registreer je om te kunnen reageren.