Akkerbouw

Nieuws

Egypte krijgt deksel op neus van tarwe-exporteurs

Egypte krijgt op de laatste aankooptender voor tarwe geen enkele bieding en heeft de tender ingetrokken. Exporteurs willen geen tarwe leveren, omdat Egypte een nultolerantie eist voor de ergot-schimmel (moederkoorn).

De laatste tender van eind augustus kreeg om die reden maar één bieding, die Egypte afwees vanwege de te hoge prijs die de aanbieder vroeg. Ondanks deze afwijzingen, schreef Egypte zondag een nieuwe tender uit voor 60.000 ton tarwe.

Op 28 augustus voerde het land een nultolerantie in voor ergot. In de internationale handel wordt een maximale limiet van 0,05% gehanteerd. Deze limiet wordt gezien als onschadelijk. In veel landen die tarwe leveren aan Egypte, komt de schimmel voor. Deze stap van Egypte zette de tarweprijs in de EU onder druk, omdat Egypte veel tarwe koopt in de EU en in de landen rond de Zwarte Zee.

Weigering tarweladingen

De terughoudendheid van exporteurs om in te schrijven wordt versterkt doordat Egypte twee ladingen tarwe heeft geweigerd. In de Russische haven Novorossiejsk hebben Egyptische keurmeesters een lading van 60.000 ton tarwe geweigerd vanwege de aanwezigheid van ergot. Vorige week werd al een lading afgekeurd in de Roemeense haven Constanta.

Egypte is grootste tarwe-importeur ter wereld

Egypte is de grootste tarwe-importeur ter wereld. Het is onduidelijk hoe lang Egypte de nultolerantie kan volhouden. De binnenlandse tarweoogst is begin juli afgerond. Maar zodra de voorraden zijn geslonken, moet het land tarwe importeren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Egypte kocht zeven van de laatste acht jaar meer dan 10 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. De eigen productie blijft meestal steken rond de 8 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.