Akkerbouw

Nieuws 1189 x bekeken

Egypte annuleert aankoop tarwe

Egypte annuleert de laatste aankooptender voor tarwe. Er was maar één bieding uit Oekraïne en die vond Egypte te hoog.

Exporteurs mijden de tenders van Egypte, nadat het land afgelopen zondag de norm voor ergotschimmel (moederkoorn) verlaagde naar 0%. De nultolerantie geldt ook voor tarwe die al is gekocht, maar nog niet is geleverd. Vóór zondag hanteerde Egypte de internationaal erkende norm van 0,05%. Eerder dit jaar was de norm al eens op 0% gezet, maar weer verhoogd omdat Egypte te weinig tarwe kreeg aangeboden.

Exporteurs zijn bang dat Egypte tarwe weigert om die nultolerantie. Het is lastig om tarwe zonder ergot (moederkoorn) te leveren. De schimmel komt bij ons niet meer voor, maar nog wel in andere landen waar Egypte tarwe koopt. Het kost de exporteurs veel geld om verscheepte tarwe elders te verkopen.

Egypte grootste tarwe-importeur

Egypte is de grootste tarwe-importeur in de wereld. Daarom drukt het zwalkende importbeleid van Egypte de tarweprijs in Europa. Het meest verhandelde tarwecontract (december-2016) sloot woensdag op de termijnmarkt in Parijs op €160,50. Dat is de laagste notering in bijna 2 maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.