Akkerbouw

Nieuws

Duitse aardappeloogst 5% onder gemiddelde

De aardappeloogst in Duitsland komt dit jaar uit op 10,2 miljoen ton. De productie is daarmee 5% kleiner dan het gemiddelde van de voorafgaande 5 jaar.

Dat blijkt uit een raming van het Duitse ministerie van landbouw. Ten opzichte van vorig jaar is sprake van een daling van 2%.

De hectareopbrengst wordt geraamd op 43,2 ton per hectare. Dat is 1,4% minder dan vorig jaar en 0,8% minder dan het meerjarig gemiddelde. Nedersaksen haalt dit jaar volgens deze raming gemiddeld 47,2 ton aardappelen van een hectare. Vorig jaar bedroeg de oogst in deze deelstaat 48,1 ton per hectare. De telers in Beieren oogsten nu zo’n 45,5 ton per hectare, vorig jaar bleef de hectareopbrengst daar door droogte steken op 35,4 ton.

Hoofdoogst nog bezig

Aangezien de hoofdoogst nog gaande is, houdt de commissie van deskundigen van de bonds- en deelstaatsregeringen wel een slag om de arm. Het werkelijke resultaat moet eventueel nog worden bijgesteld. De teeltomstandigheden waren dit seizoen in nogal wat delen van Duitsland verre van optimaal.

Nadelige weersomstandigheden

Lage bodemtemperaturen stonden een vlotte start van de groei in de weg. Daarna volgde eind mei wateroverlast, waar vooral de vroege teelt in Rijnland-Palts onder te lijden had. Vervolgens kregen de latere rassen te maken met droogte in de tweede helft van augustus en in september.

Kleiner areaal aardappelen

De kleinere oogst is naast de nadelige weersomstandigheden ook het gevolg van een geringere teelt. Vergeleken met vorig jaar was het areaal aardappelen in Duitsland met 0,5% gekrompen. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde was de teeltoppervlakte 4,3% kleiner. Met een totaal van 235.500 hectare kwam de omvang van de aardappelteelt op een dieptepunt. Van alle aardappelen in Duitsland groeit 43% in de deelstaat Nedersaksen.

Wim Verseput en John Ramaker

Of registreer je om te kunnen reageren.