Akkerbouw

Nieuws 2082 x bekeken 3 reacties

Bietenteelt België scoort negatief saldo in 2015

De bietenteelt was in 2015 voor het eerst in jaren verliesgevend voor de Belgische telers. Dit ondanks het feit dat de suikerindustrie een rendabele sector is in België.

Dit concludeert het overheidsbureau Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR). Het instituut maakte een analyse van de Belgische suikersector met het oog op de afschaffing van de suikerquotering in 2017. Van 2008 tot en met 2014 realiseerden de bietentelers een positief saldo per hectare, exclusief een beloning voor eigen arbeid. In 2015 wordt dat negatief €202. Als INR een vergoeding voor de eigen arbeid wel meerekent in het saldo, dan vallen 2008, 2014 en 2015 negatief uit. Het INR gaat voor 2008-2013 uit van de werkelijke cijfers. De saldi voor 2014 en 2015 zijn berekend.

Grote financiële draagkracht suikerindustrie

Ondanks de gedaalde verdiensten voor de bietentelers, constateert het INR dat de Belgische suikerindustrie een rendabele sector is. Van 2009 tot en met 2013 haalden de twee suikerproducenten Tiense Suikerraffinaderij en Iscal Sugar gemiddeld een bedrijfsmarge van 15,5% (verhouding bedrijfsresultaat en omzet). Van alle voedingsmiddelenproducenten in België is dat gemiddeld 3,2%. “Ook in vergelijking met de buurlanden lagen de prestaties van de Belgische suikerindustrie veel hoger”, concludeert het INR. “De financiële draagkracht van de suikerindustrie is groot.”

Bietenareaal 42% kleiner dan in 2000

Vorig jaar teelden de akkerbouwers 52.341 hectare suikerbieten. Dat is 42% minder dan in 2000. Het aantal telers in België daalde in 15 jaar met 47% naar 7.411 boeren in 2015. De bietenproductie nam minder hard af, omdat de productie per hectare is gestegen.

Tiense Suikerraffinaderij en Iscal Sugar haalden in 2014 samen een omzet van ruim €680 miljoen. Tiense Suiker is onderdeel van het Duitse Südzucker. Iscal Sugar is eigendom van het Belgische Finasucre.

Laatste reacties

 • deB.

  Precies alle telers en producenten werken voor die verrotte industrie, zonder dat ze er zelf een cent aan over houden.
  Verrotte sector, dat is het.
  Kijk waar de handel in rijdt, hier in de buurt met een nieuwe dikke mercedes s klasse. Groot huis, met alles erop en eraan. Laat de boertjes maar dorsen zeggen ze dan bahbah en nog eens....belachelijke situatie is het

 • verzekering

  Wv01 , die S-Klasse geeft aan dat de heren nadenken over de voordeligste auto per kilometer , laagste onderhoudskosten, laagste afschrijving enz.
  Daar zal het hem dus niet zitten

 • deB.


  Geloof je het zelf, het is puur patsergedrag, van kijk mij eens rijden en groot doen... met het geld weg van de boeren, die geen flikker verdienen.
  Begin niet over die bier praat, om zo'n dure auto recht te lullen. kom op

Of registreer je om te kunnen reageren.