Akkerbouw

Nieuws 5 reacties

Aardappelen koersen af op meerjarig gemiddelde

De opbrengst van het ras Agria koerst op het meerjarig gemiddelde af. Dat blijkt uit de meest recente proefrooiing van Aviko Potato.

Enkele weken terug was de bijgroei verhoudingsgewijs laag voor de tijd van het jaar, maar afgelopen 2 weken herpakte het gewas zich. Qua grofte volgt Agria het meerjarig gemiddelde. Het onderwatergewicht is wel zo’n 20 gram boven normaal.

Licht herstel Innovator

Ook Innovator laat een licht herstel van de bijgroei zien, al is dit wat minder dan bij Agria het geval is. De opbrengst ligt nu zo’n 4 ton per hectare boven het meerjarig minimum, terwijl het in week 33 nog op de lijn van het meerjarig minimum lag. Het meerjarig gemiddelde in week 35 bedraagt 60 ton per hectare. Daar zit de opbrengst nu nog zo’n 3 ton onder. Onderwatergewicht, grofte en tal liggen nu op het meerjarig gemiddelde.

Victoria onder gemiddelde

Victoria laat een opbrengst zien die een fractie onder het meerjarig gemiddelde ligt.

Het lijkt erop dat de uiteindelijke opbrengst van de mainstream-rassen dicht bij het langjarig gemiddelde uitkomt. Of de opbrengst uiteindelijk daadwerkelijk gemiddeld uitpakt, hangt af van het weer van de komende weken en hoe de gewassen zich houden, zegt Marten Scheepsma, inkoop buitendienst bij Aviko Potato.

Laatste reacties

 • info36

  Ik dacht altijd dat aardappelen boven de 30 graden niet groeien, dat schijnt achterhaalt te zijn? Maar ja proberen de prijzen te drukken he?

 • henk 60

  Weet wel wie het proefrooien doet..... een aardappel verwerker die zijn niet gebaad bij een krappe oogst. En dan nog wat ik heb cijfers van zo'n 100 bedrijven van Specialisten tot kleine telers en dan over meer dan 10 jaar daarvan is het gemiddeld afgeleverd product echt geen 60 ton per hectare eerder onder de 50. Maar ja dat staat niet zo mooi en drijft de prijs weer op he. Maar wel realiteit.

 • husky

  hoorde vandaag nog in een gebied waar de hevige regenval is geweest, 1 volle kipper van 5 ha

 • Tiny1946

  Henk 60 je slaat de nagel juist op de kop,en als wij boeren zo dom blijven te geloven dat we boven de 60 ton kunnen produceren zijn we fout bezig opo 10 jaar 1 of 2 keer.

 • info196

  @redactie boerderij / martijn knuivers:
  jammer dat jullie de wens van de aardappelverwerkers als nieuws proberen te brengen. Ik vind dat walgelijk.
  Volgens mij deed boerderij in het verleden ZELF proefrooiingen. Pak dat weer es op aub!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.