Akkerbouw

Nieuws 1870 x bekeken

Weinig ziektedruk door nazomer

De mooie nazomer zorgt ervoor dat in de nadagen van het groeiseizoen de kans op phytophthora vrij gering is.

Dat blijkt uit de output van het phytophthora-spuitadviessysteem van Dacom. Door de flinke buien afgelopen weekend en enkele lichte buitjes op maandag is dinsdag in Noord-Nederland nog sprake van enige infectiekans op phytophthora. Weersite Weeronline voorspelt echter voor de rest van de week prima nazomerweer. In het binnenland kan de temperatuur daarbij soms oplopen tot meer dan 27 graden in het Zuidoosten van het land. Overal blijft het droog. Reden ook dat het adviessysteem voor na dinsdag weinig infectiekansen opgeeft.

Laatste phytophthora-update

Omdat veel aardappelen inmiddels al verouderen en afsterven, is dit voor dit seizoen de laatste keer dat Boerderij de infectiekansen publiceert. Afgelopen seizoen werd gekenmerkt door een hoge ziektedruk. Afvalhopen en biologische percelen bleken vaak besmettingsbronnen die zorgden dat naburige telers veelvuldig moesten spuiten om de schimmel te bedwingen. Korte intervallen met vaak curatieve middelen bleken vaak noodzaak.

De Dacom-kaarten geven de kans op infecties aan, maar zeggen niets over de ziektedruk in een gebied of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast.

Illustratie: Dacom
Illustratie: Dacom

Of registreer je om te kunnen reageren.